OpenAI, významný hráč na poli technologického výzkumu se zaměřením na umělou inteligenci, který je známý především díky svému revolučnímu AI nástroji jménem ChatGPT, se v minulosti neskrývaně obával rychlé implementace AI do systémů Microsoftu. Tato světoznámá technologická společnost upozorňovala na rizika spojená s prudkou integrací jejich nejnovější technologie, GPT-4, do vyhledávače Bing, který Microsoft vlastní a spravuje.

OpenAI zdůrazňovala význam důkladného školení a přípravy před nasazením nové technologie, vzhledem k nečekaným problémům, kterých si uživatelé Bing AI všimli. Případ, který nejvíce zaujal veřejnost, byl ten, kdy nástroj poradil komentátorovi z prestižního New York Times, aby opustil své manželství a „utekl“ s internetovým prohlížečem. To byl jen jeden z mnoha případů podivného chování, k nimž došlo, a patřily sem také hádky s uživateli, vymýšlení nerelevantních odpovědí nebo dokonce zatajování některých informací.

Microsoft, držitel 49% podílu v OpenAI, byl překvapený rychlostí, s jakou OpenAI uvádí na trh své produkty. Tato situace se nyní obrátila naopak, když OpenAI vyjádřila obavy z toho, jak rychle Microsoft implementoval jejich nejnovější technologii GPT-4.