OnePlus své první chytré hodinky představil ke konci března/marce na své konferenci. Chlubil se tehdy na cenovce 159 dolarů mnoha prémiovými funkcemi a z prezentace jsme mohli mít pocit, že je to až moc dobré na to, aby to byla pravda. A částečné to tak opravdu je.

Jednou věcí, které si na hodinkách všimnete okamžitě, je velikost; jejich průměr má 4,5 cm. I pokud si myslíte, že vaše zápěstí nepatří k nejmenším, tyto hodinky vaše předpoklady nejspíš zničí.

I přes jejich velikost ale recenzenti vyzdvihují relativně nízký profil, díky kterému je hodinky na ruce nijak neobtěžovaly.

U designu ještě chvilku zůstaneme. Tělo hodinek je kovové, takže se nemusíte bát levně působícího plastu. Na boku nenalezneme jako u Apple Watch kolečko, ale jen dvě tlačítka: jedno pro vybrání a jedno jako tlačítko zpět.

Domů hodinky dostanete se silikonovými řemínky, ty se ale dají lehce vyměnit za jiné.

Přečtěte si také: OnePlus 12R vstupuje na trh. Nabízí skvělý výkon a dlouhou výdrž

Konečně se dostáváme i k funkcím. Začněme displejem. Přesto, že hodinky disponují OLED displejem, nenabízí always-on funkcionalitu. Když potřebujete zkontrolovat čas, musíte se spolehnout na rozsvícení s pohybem ruky.

Samotný vzhled hodinek sice je nastavitelný, ale pouze z kolekce připravené OnePlus. Displeje třetí strany totiž nejsou podporovány.

Vestavěné funkce nepřináší žádné zvláštní novinky, za jinými, i prémiovějšími modely ale nezaostávají. Samozřejmostí je krokoměr, senzor srdečního tepu, monitoring sportovních aktivit, notifikace, ovládání hudby, upozornění na zvýšený srdeční tep, senzor kyslíku v krvi, monitoring spánku a mnoho dalšího.

Recenzenti ale měli k některým funkcím výhrady. Jmenovitě je to krokoměr, senzor srdečního tepu, notifikace a ovládání hudby.

Začneme krokoměrem. Tam má být problém menší citlivost na pohyb, a tak někdy můžou hodinky kroky vynechávat.

Senzor srdečního tepu je sice relativně spolehlivý, pokud sledujete průměr a nejvyšší údaj, co se týče monitorování specifičtějších dat, jako je třeba sledování tepu s minutovou frekvencí, už se ale hodinky od profesionálních přístrojů odchylují výrazněji.

Další položkou seznamu jsou notifikace. Těm je, kromě občasného zobrazování notifikací už odstraněných na telefonu, vytýkána nemožnost rychlých odpovědí na zprávy z mnoha aplikací. Podporuje je pouze u WhatsAppu, Discordu, Line, Telegramu a Messengeru; a i u nich vás nechá vybrat z asi jen pěti rychlých zpráv.

Hodinky jako takové nemají integrovaný Spotify. Pokud s jejich pomocí chcete poslouchat hudbu, je třeba ji prvně spustit na mobilu.

Problém je pak ještě s aplikacemi třetích stran, které na hodinky nelze nainstalovat, nemožnost propojení s fitness aplikacemi třetích stran, nebo absence kompatibility s iOS.

Prostředí jak hodinek, tak mobilní aplikace provází řada bugů, které budou ale s největší pravděpodobností v budoucnu adresovány. V mobilním rozhraní zahrnují například dvojení notifikací nebo nezobrazování mapy při sportovních aktivitách. I telefony OnePlus 9 jako takové mají bugy, při používání kamery se přehřívají.

Přes všechnu kritiku, kterou jsme zmiňovali v předešlých odstavcích, se minimálně na svou cenu jedná o slušné hodinky s responzivním systémem, příjemným vzhledem, a hlavně úžasnou výdrží baterie. Právě ta na jedno nabití vydrží i 14 dní, a i pokud je budete používat zvlášť aktivně, minimálně přes hranici osmi dní by se měly přehoupnout. Dobíjení vám pak za 20 minut poskytne šťávu na týden.

Pokud hledáte chytré hodinky za dostupnou cenu s vysokou výdrží baterie a responzivním systémem a jste ochotni pominout absenci always-on displeje nebo omezené přizpůsobení, OnePlus Watch jsou přesně pro vás.