Apple AirTag představuje vynikající možnost, jak zabezpečit svůj majetek. Nezaručí vám sice ochranu proti zlodějům a rozhodně nemá za cíl je odpudit, avšak při odcizení (nebo třeba ztrátě) dokážete své zavadlo, automobil nebo cokoliv dalšího snadno najít právě díky tomuto malému pomocníkovi. Svou roli dokonce sehrál i při policejním vyšetřování.

AirTag si získal poměrně velký úspěch, a tak není divu, že se s touto myšlenkou, ale v trochu jiném kabátku, snaží přijít i konkurenční společnosti. Svůj SmartTag má například jihokorejský gigant Samsung a řadu podobných zařízení nabízí i menší firma Eufy. K těmto jménům se podle všeho přidá i softwarový velikán Google, o čemž jsme vás poprvé informovali v lednu tohoto roku. Nyní však máme o „AirTagu“ z dílny Googlu další podrobnosti.

Uživatel Twitteru Neil Rahmouni objevil v seznamu ikonek, který se nachází na webu Google Fonts, ikonku pojmenovanou jako „Nest Locator Tag“. Soudě podle ní bude sledovací zařízení od Googlu kruhové, ale bližší detaily nám bohužel odhaleny nebyly. Server Android Police však upozornil na výraznou podobnost s poměrně starým zařízením Google Nest Tag, které je součástí ekosystému Nest pro zabezpečení domácnosti.

Z lednového úniku, kdy informace sdílel známý leaker a vývojář Kuba Wojciechowski, vyplynulo, že „AirTag“ od Googlu nabídne podporu technologie BLE (nízkoenergetické Bluetooth) a také UWB, která je vhodná právě pro přesné nalezení předmětu na krátkou vzdálenost.

Už dříve se také spekulovalo o tom, že nám budou první oficiální podrobnosti představeny na konferenci Google I/O, jež proběhne 10. května.