Google je vývojářem operačního systému Android a sám vyrábí i vlastní telefony nebo příslušenství, jako například bezdrátová sluchátka. Konkurenční Apple ale do segmentu příslušenství před dvěma lety zařadil produkt, kterému předtím jen málokdo věnoval pozornost. Šlo o AirTag, tracker, který vám mohl pomoct najít třeba klíče.

Od dříve dostupných kousků se ale AirTag výrazně lišil. Nemá v sobě GPS ani SIM kartu, místo toho se spoléhá na sít telefonů iPhone. Když se nějaký iPhone poblíž trackeru nachází, jeho přibližnou lokaci sdílí Applu, který pak o poloze notifikuje majitele zařízení.

To umožnilo, aby byl AirTag tak malý, jako je. Nemůžeme se tak divit, že se veřejným prostorem šíří spekulace o tom, zda na podobném produktu nepracuje i konkurenční Google, který disponuje prakticky stejně silnou, pravděpodobně ještě silnější, sítí zařízení.

Těmto doměnkám napovídají i úniky, které o vývoji přesně takového zařízení mluví. Leaker a vývojář Kuba Wojciechowski mluví o projektu s kódovým označením Grogu. Má disponovat jak technologií BLE (nízkoenergetické Bluetooth), tak technologií UWB, která zajistí, že svůj tracker budete moct třeba doma najít s vysokou přesností.

Google by nám mohl první informace o zařízení dát už v první polovině letoška s potenciálním ohlášením v rámci květnového I/O eventu. Nic ale zatím není jisté, a vzhledem k tomu, jak jednoduše může být těchto trackerů zneužito, je možná dobře, že si Google dává na čas.