Z Číny přichází informace o možném snížení ceny grafických karet Nvidia GeForce RTX 30 a GeForce GTX 16. Poptávka po starších a mainstreamových modelech totiž postupně klesá a klesá, přičemž partneři Nvidie stále mají nemalé množství čipů.

Analytici se domnívají, že v březnu nebude o zmíněné karty při současné ceně takový zájem, aby se naplnila očekávaní dodavatelů. Pokud jste ale měli nějaká vyšší očekávání, třeba že propady budou v řádu několika stovek nebo klidně dosáhnou i tisícové hranice, doporučujeme vám je zklidnit. Velkoobchodní cena by totiž měla klesnou přibližně o 30–50 jüanů, což představuje rozmezí od asi 95 do 160 korun v přepočtu.

Momentálně však není jasné, jaký konkrétní dopad to bude mít na maloobchodní ceny. Celkově to ale vypadá, že snížení cen bude mít nejvyšší dopad na modely GeForce GTX 1630 a GeForce GTX 1650. Navzdory svému stáří je druhý model stále vysoce oblíbený mezi hráči, podle hardwarového průzkumu Steamu jej v únoru používalo 5,9 % všech uživatelů, díky čemuž se stále drží na první příčce nejpoužívanějších grafických karet platformy.

Server MyDrivers dále píše, že modely RTX 2060, RTX 2060 SUPER, GTX 1660 a GTX 1660 SUPER ze skladů už téměř všechny zmizely.

Ostatně trhu s grafickými kartami jako takovému se nedaří, problémová rozhodně není jen a pouze poptávka po modelech od Nvidie. Ve srovnání se třetím kvartálem se v Q4 2022 dodávky propadly o 15,3 %, meziroční pokles je pak asi 38%. Více detailů jsme uvedli v samostatném článku.