Pokud patříte k tvůrcům obsahu, jež pracují s programem OBS Studio, a zároveň vlastníte či plánujete koupi nějaké grafické karty RTX 40, tak zbystřete. Tvůrci softwaru totiž přidali podporu nového enkodéru NVENC AV1, který vás rozhodně potěší. Nebo alespoň částečně.

Nvidia slibuje, že je enkodér NVENC AV1, kterým jsou vybaveny nejnovější grafické karty s architekturou Ada Lovelace, až o 40 % rychlejší než NVENC H.264. Streameři, jež vysílají v rozlišení 1080p, si budou moci dovolit zvýšení rozlišení na 1440p, aniž by přitom jakkoliv měnili kvalitu nebo bitrate. Problém je ale ten, že je zatím NVENC AV1 v OBS podporován pouze pro nahrávání, nikoliv živá vysílání.

Jakmile bude zavedena podpora AV1 i v jednotlivých streamovacích platformách a OBS umožní využití NVENC AV1 pro živá vysílání, budou benefitovat i diváci. Uživatelé s monitorem v rozlišení 1080p zase obraz uvidí podobně, jako by měli rozlišení 1440p, takže se ve výsledku dočkají mnohem lepších zážitků z vysílání svého oblíbeného tvůrce. Tedy alespoň v případě, že onen tvůrce obsahu využije právě nový enkodér.

Nejnovější verzi OBS Studia si můžete nainstalovat přes oficiální internetové stránky nebo GitHub. Podpora enkodéru mimochodem dorazí i do dalších programů, práci to usnadní třeba profesionálním střihačům. Více se můžete dozvědět v samostatném článku.