O grafických kartách Nvidia GeForce RTX 40 jste mohli poslední dobou na TechFeedu slyšet často. Nejenže tyto komponenty zaujmou svými specifikacemi, ale za zmínku určitě stojí i jejich technologie. DLSS 3.0 potěší snad všechny hráče, ale speciálně pro streamery nebo jiné tvůrce obsahu si Nvidia připravila ještě jednu vychytávku – vylepšený enkodér.

Enkodér Nvidie se zkráceně nazývá NVENC a snaží se o to, aby se ulevilo vašemu procesoru. O náročné kódování videa se v případě použití této technologie stará grafická karta. Právě grafiky RTX 40 budou disponovat už osmou generací NVENC, jež přináší podporu kodeku AV1, který je až o 40 % efektivnější.

Streameři tak mohou své diváky potěšit vyšším rozlišením a celkově lepším obrazem. Zelený tým spolupracuje na integraci nové verze NVENC s OBS a Discordem, kteří jsou skutečnými velikány této branže. Nvidia slibuje, že majitelé nové řady grafik budou moci streamovat v rozlišení 1440p či 4K při 60 snímcích za sekundu.

Karty RTX 40 jsou vybaveny dokonce dvojicí enkodérů, které spolupracují a automaticky si rozdělují práci. Časy exportu videí ve střihačských programech by to údajně mělo stáhnout téměř na polovinu. S technologií by měl v průběhu října umět pracovat program DaVinci Resolve nebo plugin pro Adobe Premiere pro s názvem Voukoder.

Zajímavosti o novinkách, kterými se Nvidia v nedávné době pochlubila, si můžete přečíst například v těchto článcích: