Jak bylo už dříve oznámeno, tak se i stalo. Nvidia skutečně ještě v únoru stihla vydat nové GeForce Game Ready ovladače, které přináší užitečnou funkci RTX Video Super Resolution (VSR). Jejím cílem je zlepšit kvalitu videí, která sledujete on-line, a to na většině dostupných platforem, včetně YouTube, Disney+ nebo Netflixu.

Do kouzelnického světa Harryho Pottera jsme se nedostali. Za to vše nemohou čáry, ale umělá inteligence a technologie upscalingu, kterou už můžete znát třeba z populární vychytávky DLSS, která prakticky generuje dodatečné snímky bez výraznějšího zhoršení kvality obrazu, díky čemuž si v některých případech můžete dovolit zvýšení detailů nebo zapnutí ray-tracingu.

VSR funguje velice podobně. Video v nižším rozlišení zkrátka přemění v dílo s lepší kvalitou. Nemusí se to přitom hodit jenom při sledování extrémně nekvalitních záběrů pořízených na starší mobilní telefon. VSR si jistě užijí i majitelé 2K nebo 4K monitorů, kteří si chtějí vychutnat něco víc než pouhý FullHD obraz.

Takto VSR funguje v praxi

Stejně jako DLSS pracuje i VSR se speciálními Tensor jádry, která jsou pro práci s umělou inteligencí, potažmo i strojové učení, přímo navržena. Jsou tady ale i jistá omezení. Technologie jde zkrátka kupředu a využívat nejnovější funkce si ani tentokrát nemohou dovolit uživatelé staršího hardwaru. VSR tak mohou ve svůj prospěch využít pouze majitelé karet RTX řady 30 a 40, plus k tomu potřebují novou verzi prohlížeče Chrome (110.0.5481.105 nebo vyšší) či Edge (110.0.1587.56 nebo vyšší).

Aby toho nebylo málo, VSR je nutné i zapnout. Avšak ještě předtím, než se vydáte do Ovládacího panelu Nvidia, se ujistěte, že máte nainstalovanou nejnovější verzi ovladačů. Pokud místo Game Ready používáte drivery Nvidia Studio, budete si muset ještě nějakou chvíli počkat (anebo dočasně přejít k prvním zmíněným).

Pakliže už máte ovladače vyřešené, otevřete si Ovládací panel Nvidia, jděte do sekce „Upravit nastavení obrazu videa“ a tam zaškrtněte políčko „Velmi vysoké rozlišení“ v oddílu „Vylepšení videa RTX“. Zde si můžete zvolit úroveň odstupňovanou podle dopadu na GPU od jedné do čtyř.