Zrovna nedávno se začalo spekulovat o tom, že Nvidia pracuje na uvedení grafické karty GeForce RTX 4080 Ti, popřípadě RTX 4080 SUPER, která obdrží grafický čip AD102 a vyjde se stejnou cenou jako kdysi RTX 4080. Tyto informace přinesl důvěryhodný leaker Zed__Wang. Další známé jméno na poli úniků souvisejících s produkty Nvidie, hongxing2020, nyní hovoří o dalších dvou „SUPER“ modelech.

Insider v příspěvku na sociální síti X uvedl, že Nvidia hodlá vydat grafické karty RTX 4080 SUPER, RTX 4070 TI SUPER a RTX 4070 SUPER. Hodně zvláštní je zejména označení druhé zmíněné, neboť přízviska Ti a SUPER použitá současně jsme zde ještě neměli (a to je Nvidia schopná nejrůznějších věcí).

Datum vydání v současné době není známé, ale dalo by se očekávat, že Nvidia nové modely uvede až začátkem příštího roku. V lednu se má jako každoročně konat technologický veletrh CES, jenž je pro hardwarová oznámení tohoto typu jako dělaný. Ostatně, v jeho průběhu se také očekává debut většiny notebooků s novými procesory Intel Meteor Lake.

Specifikace jednotlivých karet také neznáme. Mnozí se domnívají, že verze SUPER přinesou vyšší kapacitu paměti a stejně jako údajná RTX 4080 SUPER také výkonnější grafický procesor. S tím by se samozřejmě pojil i určitý nárůst spotřeby.

Momentálně jsme zvědaví, jak se Nvidia k celé situaci nakonec postaví. Poté, co byla řada SUPER potvrzena dvěma různými leakery, kteří navíc patří k těm důvěryhodnějším, bych doopravdy očekával, že budou karty skutečně vydány. Úplně nejlepší by bylo, kdyby všechny dosavadní podrobnosti potvrdil kopite7kimi, jenž je snad nejvěhlasnějším informátorem o dění uvnitř Nvidie. Další detaily se ale pravděpodobně dozvíme během následujících týdnů.