Nvidia už brzy představí dalšího člena rodinky desktopových grafických karet založených na architektuře Ada Lovelace, jenž ponese označení GeForce RTX 4060 Ti. Tento model obdrží nižší cenovku a bude cílit především na méně náročné hráče/tvůrce obsahu, kterým nabídne nové technologie a výkon na úrovni RTX 3070 Ti. Jeho předchůdce už brzy pomyslně odejde do důchodu, a tak bychom se měli dočkat příjemného zlevnění.

Nedávno jsme vás informovali o tom, že zelený tým ukončuje výrobu modelu RTX 3060 Ti a doporučuje svým partnerům, kteří zajišťují své vlastní modely na jeho technologiích, aby vyprázdnili své zásoby. Z Číny nyní přicházejí zprávy o tom, že se jednotlivé společnosti připravují na snížení cen.

Podle serveru MyDrivers, který cituje web WCCFTECH, se do zlevňování vrhnula po hlavě zejména společnost GALAX, která v Číně snížila cenu svého modelu RTX 3060 Ti o 700 jüanů, což v přepočtu činí zhruba 2 200 Kč. Z logiky věci by se dalo očekávat, že se trendu chytne více partnerů, aby si udrželi konkurenceschopnost, a pád ceny se ve finále nejspíš projeví i na tuzemském trhu.

MyDrivers dále upozorňuje na to, že současná situace nasvědčuje vyprázdnění zásob RTX 3060 Ti do konce třetího kvartálu letoška, přičemž její levnější sestry, RTX 3060, se pak výrobci nejspíš zbaví do konce tohoto roku. Později by pak měla zcela zmizet z prodeje.

Co se týče RTX 4060 Ti, vícero zdrojů nedávno potvrdilo příchod ve dvou variantách – 8GB a 16GB – nicméně té lepší se údajně dočkáme až v červenci spolu s RTX 4060. Kromě kapacity paměti by se tyto konfigurace nijak lišit neměly, obě podle všeho nabídnou osekaný čip AD106 s 4 352 CUDA jádry a 2 535MHz boost frekvencí. Verze s vyšší kapacitou VRAM jen bude hltat o 5 W energie více.

RTX 4060 Ti 8GB prý vyjde už 24. května, jak jsme samostatně psali zde.