Již brzy Nvidia uvede na trh mainstreamovou grafickou kartu nové generace, která bude určená primárně pro méně náročné hráče a tvůrce obsahu. S označením RTX 4060 Ti bude pravděpodobně směřovat k podobné ceně, s jakou byla vypuštěna její předchůdkyně RTX 3060 Ti. Právě její výroba by nyní měla být pomalu ukončena.

RTX 3060 Ti patří mezi nejoblíbenější grafické karty mezi PC hráči, respektive alespoň mezi těmi, kteří se účastní hardwarového průzkumu služby Steam. V tom dubnovém byla s 3,13 % na sedmé příčce, nicméně ještě větší popularitě se těší klasický model bez označení Ti, jenž zaujímá 4,66 % v desktopové a dalších 4,51 % v mobilní verzi.

Informace o zastavení výroby modelu RTX 3060 Ti přichází klasicky z Číny a zdroje cituje server WCCFTECH. Nvidia měla údajně upozornit své partnery, kteří vyrábí jednotlivé modely grafických karet založené na jejích technologiích, aby vyčistili své skladové zásoby. Po vydání RTX 4060 Ti už by to totiž mohlo být daleko obtížnější než dnes, vzhledem k tomu, že nový model bude zhruba stejně výkonný jako RTX 3070 Ti a nabídne podporu nejnovějších funkcí, jako například DLSS 3.

Podle nedávných úniků bude grafická karty Nvidia GeForce RTX 4060 Ti vydána ve dvou různých konfiguracích: kromě kritizované 8GB varianty má Nvidia později v červenci uvést i 16GB model, který bude lepší pro hraní současných AAA titulů, jež si na VRAM rády smlsnou.

Kromě kapacity paměti a menších změn v PCB by měly být oba modely shodné. Nabídnout mají osekanou variantu čipu AD106, která bude vybavená 4 352 CUDA jádry a 32MB L2 cache. Využívat má přitom 2 535MHz boost frekvenci. Spotřeba se pak bude údajně pohybovat někde mezi 150–160 watty.