V rámci revolučního skoku v technologii AI, společnost NVIDIA představila Blackwell, nejnovější čipy, které se vyznačují až 30násobným zvýšením rychlosti ve srovnání s jejich předchozími čipy H100 a zároveň používá 25krát méně energie.

Generální ředitel NVIDIA, Jensen Huang, tuto novinku označil za hnací motor nové průmyslové revoluce během ročního setkání GTC v americkém San Jose, které se zúčastnila tisícovka vývojářů.

Pojmenovány po matematikovi Davidu Haroldu Blackwellovi, čipy Blackwell nabízejí značné výkonnostní zlepšení pro společnosti zabývající se umělou inteligencí, díky rychlostem dosahujícím až 20 petaflops. Klíčovým prvkem tohoto výkonu jsou 208 miliard tranzistorů v každém čipu Blackwell, což je výrazně více než 80 miliard v H100. „Čipy od společnosti NVIDIA jsou nyní považovány za nejlepší na trhu,“ prohlásil Elon Musk.

Přes vysoké náklady na čipy, které se aktuálně pohybují mezi 25 000 a 40 000 dolary za kus, jsou čipy NVIDIA vysoce žádané a časy dodání mohou trvat až 11 měsíců. Nabídka čipů NVIDIA je vnímána jako prestižní status mezi technologickými firmami snažícími se přitáhnout talent v oblasti AI.

Zcela nová éra umělé inteligence je tak s čipy Blackwell na dosah. Co si o tom myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.