Jméno Nvidia slýcháme především ve spojení s grafickými kartami, kde vládne v oblasti dedikovaných GPU pro počítače. V posledním roce ale hraje pro zelený tým stále důležitější roli také trh s umělou inteligencí, kde většina startupů spoléhá právě na jeho řešení v podobě superčipů typu A100 nebo H100.

Jedním z klíčových center soustředění však kdysi pro Nvidii byl také vývoj mobilních čipů založených na architektuře ARM, jež vycházely pod označením Tegra. První APU z této série bylo odhaleno už v roce 2008, a přestože se s jeho nástupci téměř nesetkáváme, jeden z nich je hojně používán dodnes. Mám na mysli čip Tegra X1, jenž se nachází pod kapotou oblíbené herní konzole Nintendo Switch.

Nyní se ale zdá, že se chce Nvidia k vývoji procesorů vrátit v plné parádě. Podle agentury Reuters, která cituje dva své zdroje seznámené s okolnostmi, byly uvnitř zeleného týmu tajně zahájeny práce na nových procesorech využívajících architekturu ARM. Hlavním cílem je dostat tyto procesory do stolních počítačů či notebooků, pracujících s operačním systémem Windows.

Debutu nových procesorů od Nvidie bychom se měli dočkat až v roce 2025. Čeká se především na to, až vyprší exkluzivní smlouva Microsoftu s americkým čipovým gigantem Qualcomm. Ten byl firmou stojící za Windows roku 2016 pověřen, aby se postavil do čela přechodu nejpoužívanějšího operačního systému na architekturu ARM. Její potenciál, zejména v oblasti energetické efektivity, je totiž lákavý.

Smlouva Qualcommu s Microsoftem má končit už někdy v následujícím roce. Protože se tomuto milníku nezastavitelně blížíme, měl Microsoft podle agentury Reuters pobídnout ostatní výrobce polovodičů k tomu, aby také přišli s vlastními ARM procesory pro PC a vstoupili tak na dosud relativně prázdný trh. Reuters ostatně píše, že ARM procesory začíná zkoumat také firma AMD.

„Společnost Microsoft povzbuzuje zúčastněné výrobce čipů, aby do vyvíjených procesorů zabudovali pokročilé funkce umělé inteligence. Společnost předpokládá, že software s podporou AI, jako je její Copilot, se stane stále důležitější součástí používání systému Windows. Aby se to stalo skutečností, budou muset chystané čipy od společností Nvidia, AMD a dalších vyčlenit prostředky na čipu, které to umožní,“ uvádí Reuters.

Zdá se, že Microsoft chce v současné době konkurovat Applu, který se roku 2020 oprostil od Intelu a začal do svých Maců a MacBooků (následně také iPadů) umisťovat vlastní čipy řady M. Ty se díky povedené architektuře a dobrým vztahům se společností TSMC, která stojí za jejich výrobou, pyšní vynikajícím poměrem mezi výkonem a spotřebou. To je nesmírně důležité hlavně u notebooků.