Nvidia připravuje refresh desktopových grafických karet Ada Lovelace. V posledních týdnech se horlivě spekuluje o modelech GeForce RTX 4080 SUPER a RTX 4070 SUPER, přičemž padla také zmínka o kartě s krkolomným názvem RTX 4070 Ti SUPER.

Zatímco o přesných specifikacích se stále vedou dohady, to, že minimálně první dva modely vyjdou, je už prakticky jisté – na jejich budoucí existenci se totiž shoduje vícero důvěryhodných leakerů. RTX 4080 SUPER navíc potvrzuje další zdroj.

Jak si všimnul leaker momomo_us, RTX 4080 SUPER byla přidána do původem slovenského diagnostického softwaru HWiNFO. Zmíněna je přímo na oficiálních webových stránkách v seznamu nadcházejících změn. Bližší detaily jsme se ale bohužel nedozvěděli.

Jaké změny přinese RTX 4080 SUPER oproti klasické RTX 4080 z loňského listopadu, není tak úplně jasné. Názory jednotlivých zdrojů se v tomto ohledu totiž rozchází. Zatímco z Číny zaznělo, že RTX 4080 SUPER dostane 20GB grafickou paměť a širší sběrnici o 320bitovém rozhraní, renomovaný insider kopite7kimi uvedl, že vylepšení budou podobného charakteru jako kdysi u RTX 2080 SUPER. Pokud by měl pravdu, znamenalo by to, že se dočkáme pouze určitého nárůstu CUDA jader a zrychlení paměti.

Kopite7kimi se později také nechal slyšet, že Nvidia možná bude grafické čipy různě kombinovat. Znamenat by to tedy mohlo, že RTX 4080 SUPER bude někdy dostupná s GPU AD102, zatímco jindy s AD103. Samostatně jsme vás o tom informovali zde.