V posledních týdnech scéna s desktopovými grafickými kartami od Nvidia znovu oživla. Zelený tým sice vydal prakticky všechny karty z hlavní sestavy generace Ada Lovelace, vyjma RTX 4050, o jejíž budoucí existenci ale nevíme prakticky nic, avšak v přípravě má také mít refresh některých modelů. Jmenovitě se hovoří o vylepšených variantách RTX 4080 a RTX 4070.

Vzhledem k tomu, že se na chystaném uvedení těchto grafik shoduje více důvěryhodných zdrojů, lze očekávat, že Nvidia za zavřenými dveřmi skutečně něco kutí. Problém ale je, že se jednotlivé informace liší. Ačkoliv je tedy skoro jisté, že RTX 4080 SUPER a RTX 4070 SUPER vyjdou, s jejich specifikacemi je to o něco těžší.

Pro ukázku toho, jak je situace komplikovaná, se podívejme na RTX 4080 SUPER. O ní sice známý čínský portál Benchlife napsal, že dostane 20GB grafickou paměť a širší sběrnici, ale krátce nato přišel leaker kopite7kimi s příspěvkem, z něhož jasně vyplývalo, že namísto navýšení kapacity VRAM se dočkáme pouze vyššího množství CUDA jader a možná trochu vyšší propustnosti. Více se dočtete v našem nedávném článku.

Vše je ale možná ještě zamotanější, než se může zdát. Kopite7kimi, který je mimochodem asi nejdůvěryhodnějším informátorem, co se dění uvnitř Nvidie týče, totiž na platformě X sdělil, že se v případě RTX 4080 SUPER a RTX 4070 SUPER může vyskytnout jev zvaný „chip mixing“. V praxi to znamená, že jedna karta vyjde ve dvou verzích, které jsou sice stejně označené, ale liší se grafickým čipem.

RTX 4080 SUPER může podle insidera dostat jak AD103, tak výkonnější AD102. RTX 4070 mezitím může spoléhat na AD104 i rychlejší AD103. Druhá zmíněná karta se navíc leakerovi jeví jako mírně zhoršená verze RTX 4070 Ti. Ale v současné době těžko říct, co v Jensen vymyslí...