Padělané zboží je na čínských online tržištích docela běžné a segment grafických karet tímto problémem trpí úplně stejně jako oblečení nebo dětské stavebnice. Na nejrůznějších platformách se objevují modely karet GeForce RTX 30, RTX 20, GTX 16 a GTX 10 od výrobců typu Kanoki, JieShuo nebo MLLSE, které vůbec nikdo nezná a zároveň nejsou ani oficiálními partnery Nvidie.

Sám zelený tým měl výslovně popřít jakýkoliv vztah s těmito pofidérními značkami, které se vyskytují na čínských e-shopech. Nikdy s nimi neobchodoval, nejednal a zkrátka neprovozoval žádné vzájemné aktivity.

Velká spousta těchto grafických karet pochází ještě z dob kryptohorečky, kdy si jednotlivé modely často kupovali i běžní uživatelé, aby si pasivně přišli na nějakou tu korunu navíc. Jakmile se ale přestal přes GPU těžit Bitcoin a Ethereum přešlo na mechanismus proof of stake, jednotlivé karty, zejména modely z generace Ampere (RTX 30), se začaly okamžitě prodávat.

Jen málokdo by si ale koupil grafiku, která několik mnoho měsíců běžela v sestavě, o níž se majitel staral bůhvíjakým způsobem. Docela běžnou praxí se proto v Číně stalo zachovat PCB a vyrobit zcela nové chlazení a kryt, který se pak na desku pouze nasadí a karta může jako nová vyrazit na online tržiště se směšně malou cenovkou. To je také důvod, proč se zničehonic začaly objevovat spousty firem, o kterých nikdo předtím neslyšel.

To ale není jediná příčina toho, proč jsou tyto produkty, co nemají s Nvidií prakticky nic společného, dostupný online. Spatřeny byly i případy, kdy se na čínských e-shopech prodávaly notebookové grafické čipy jako desktopové grafické karty. Výrobci si opět pohráli s PCB a chlazením a ve finále šlo o docela zajímavé alternativy k originálním desktopovým kartám (opět kvůli nízké ceně), které by však správně vůbec neměly existovat. Podle serveru Videocardz také některé modely byly dokonce infikovány malwarem (respektive tedy jejich ovladače).

Není tedy divu, že se Nvidia snaží o to, aby podobný balast z tržišť zmizel, a tak spolupracuje přímo s jejich provozovateli. Server MyDrivers píše, že už z některých známých čínských platforem jako JD.com nebo Douyin začaly tyto neoriginální modely mizet. Prodejcům bylo navíc jasně řečeno, že tyto karty (ať už jsou renovované, ukradené, s notebookovým čipem apod.) zkrátka prodávat nesmí. Podobná opatření už byla zavedena také na webech Pinduoduo a Tmall.