Kdykoliv mám možnost zkusit nové NVMe, vždy se musím ptát na důležitou otázku, jak přesně mě může vlastně takový disk ohromit? Neměl bych podceňovat vývoj, protože se sice může zdát, že poslední dobou technologie SSD stagnuje, ale není tomu tak. Dostáváme větší kapacity, rychlejší čtení/zápis dat a také vylepšenou stabilitu čipů, která i mě nyní trochu přesvědčila k upgradu.

Kingston Fury Renegade, druhá generace ultra rychlých disků, mě donutila k reinstalaci Windows. S podporou PCIe 4.0 jsem se konečně přiblížil na rychlost 7000 MB/s a díky kapacitě 2 TB si nemusím dělat starosti s odkládáním osobních složek na jiný disk, jako jsem to dělal do teď.

TestRychlost čteníRychlost zápisPrůměrná teplota
Stress-Test2200 MB/s3500 MB/s75 °C
Práce se soubory5500 MB/s5800 MB/s60 °C

Renegade přišel na trh ve čtyřech velikostech: 4 TB, 2 TB, 1 TB a 500 GB. Přičemž těchto vysokých hodnot dosahuje díky technologii 3D TLC NAND, tedy dochází k ukládání třech bitů do každé buňky čipu a to ještě ke všemu přes sebe do vrstev. 3D TLC technologie je rychlejší než planární TLC či MLC. Kingston tak šáhnul po kombinaci těsně mezi nejlevnější a středně dostupnou technologií, která zaručuje sice obrovskou rychlost, ale menší odolnost. Speciálně pokud na počítači chcete hrát, mít rychlý systém a neřešíte každý den přepisování gigabitů dat, můžete po 3D TLC NAND šáhnout naprosto bez rozmyšlení.

Sami používáme 3D TLC NAND disky v naší produkci dokonce na střih videa – tedy na disky ukládáme každý den nová data, přepisujeme je a dokonce přímo z nich střiháme a zatím (nutno zaklepat na dřevo), bez problémů se spolehlivostí. Samozřejmě to staví tento disk trochu do jiné situace proti konkurenci. Kdy například novější SAMSUNG „PRO“ disky jsou jednak dražší, ale využívají spolehlivější metodu zápisu do 3-bitového MLC V-NAND čipu. Proto Renegade stojí přibližně 5 200,- Kč, ale konkurence se pohybuje kolem stejné kapacity a rychlosti na částce kolem 8 000,- Kč.

Můj osobní názor z pohledu dlouholetého uživatele NVMe jak pro hraní, tak pro práci. Podíval bych se jen na recenze, srovnal grafy – pokud mě extrémně zajímá spolehlivost a následně si vybral výrobce, kterému nejvíce věřím. V tomto případě, ačkoliv jsem dlouho na straně Samsung disků, výměna za Kingston Fury mě potěšila, právě danou kapacitou a poměrem cena/výkon.

Testy z reálného užitíPrůměrná dobaPrůměrná rychlost
Přenos 100 GB z jiného NVMe na Fury32 sekund2,65 GB/s
Přenos 50 GB z jiného NVMe na Fury16 sekund2,55 GB/s
Kopírování 100 GB z Fury na Fury28 sekund2,75 GB/s

Kingston Fury Renegade se mi zahříval při nejvyšším stress-testu kolem 75 °C, NVMe mám přímo pod grafickou kartou RTX 3090, takže samotná teplota může lehce být asi vyšší, než by musela být. A to i za předpokladu, že mám disk podpořen chladičem základní desky s chladící páskou. Docházelo tak trochu k zhoršení čtení a zápisu při dosažení těchto teplot, a to sekvenčně na úctyhodných 2200 MB/s pro čtení a 3500 MB/s pro zápis. Toto se děje u všech NVMe. Tady je důležité zmínit, že Kingston vsadil na to, že si chlazení dobře pořešíte prostě sami. Nicméně! Dobrou zprávou je, že málokdy dokážete NVMe „stressnout“ tak moc, že by došlo k takovému snížení výkonu.

Při běžném hraní, editaci videa, renderingu či práci se soubory se pohybuje sekvenční čtení 5550 MB/s, zápis 5800 MB/s, a to za teploty kolem 60°C, kdy je výkon disku prakticky neohrožen termálním throttlingem. Při kopírování Cyberpunku 2077 z jednoho NVMe disku právě na Renegade, došlo při zpracování 50 GB dat za přibližně 16 sekund. Stále si nemohu zvyknout na to vidět v Průzkumníku Windows rychlost přenosu třeba 2,65 GB/s, ale prostě taková je už nějakou dobu realita. A je super vidět, že i nový Renegade dodržuje tradici rychlých čipů.

Načítání herRenegade Fury*Samsung 980 PROWD Gold 7200
GTA V00:1500:1500:48
CYBERPUNK 207700:1200:1200:47
Red Dead Redemption 200:2400:2501:15

Samozřejmě stále přichází otázka, kam se posunou disky v nadcházejících měsících. S příchodem PCI Express 5.0 se dovolí čipům a řadičům využívat daleko vyšší propustnosti. Což sice neznamená hned dvojnásobnou rychlost vůči tomu, co jsme naměřili dnes s Kingston Renegade Fury, ale přesto bude zajímavé sledovat, jak si udrží Kingston vedoucí pozici. Kingston byl jedním z prvních, kdo na trh přinesl SSD disky pro hráče, které byly dostupné. A je nyní i tím, který přináší velké kapacity za rozumnou cenu oproti konkurenci v kvalitě, na kterou lze vsadit. S pětiletou zárukou, která se vztahuje i na podnikatele – to si pište, že ten disk pořádně využiji. A zrovna tak věřím, že ho využije spousta z vás.