Interlune, nadějný nováček v kosmickém průmyslu, si klade za cíl stát se první soukromou společností, která využije přírodní zdroje Měsíce. Společnost se zaměří na hel-3, izotop helia, který má na Měsíci vysokou koncentraci díky solárním větrům.

Podle Roba Meyersona, spoluzakladatele společnosti Interlune a bývalého prezidenta společnosti Blue Origin, startup plánuje spolupracovat s komerčními misemi podporovanými NASA a do roku 2028 postavit na Měsíci pilotní zařízení.

Interlune nedávno oznámila získání financování ve výši 18 milionů amerických dolarů, z toho 15 milionů v posledním kole vedeném společností Seven Seven Six, kterou založil spoluzakladatel Redditu Alexis Ohanian. Helium-3 má potenciál pro využití v technice, zdravotnictví a v budoucnu možná i jako palivo pro fúzní reaktory.

Společnost plánuje vytěžit a zpracovat velké množství měsíční půdy pro extrakci helia-3, které pak bude dopraveno zpět na Zemi. Kromě vlastního lunárního sběrače plánuje Interlune také misi robotického přistávacího modulu, který má posoudit koncentraci helia-3 na vybraném místě na povrchu Měsíce.