Intel včera představil novou řadu desktopových procesorů, respektive aktualizovanou předchozí generaci, která cílí především na hráče a tvůrce obsahu. Těm nabízí mírné zvýšení výkonu oproti sérii Raptor Lake, a to za stejnou cenu jako při jejím loňském uvedení. Na pultech obchodů je 14. generace dostupná již dnes, a to i v Česku. Je proto fascinující, že zatímco se nové procesory teprve dostávají k prvním nadšencům, už je s nimi hlášen dechberoucí světový rekord.

Toho bylo dosaženo konkrétně s vlajkovým modelem Core i9-14900KF, který je při továrním nastavení schopen dosáhnout až 6GHz frekvence. Pokud jste ale opravdu šikovní a zkušení, povede se vám takt posunout až na 9,1 GHz, což představuje více než 50% nárůst. Právě tímto úspěchem se nyní může pyšnit známý overclocker Elmor.

Jon Sandström alias Elmor byl loni v prosinci vůbec prvním člověkem, kterému se povedlo překonat s procesorem Core i9-13900K obávaný 9GHz milník. Proto není až tak překvapivé, že se právě jemu povedlo s novým CPU překonat svůj předešlý rekord. Použil k tomu základní desku ASUS ROG Maximus Z790 APEX Encore, jež byla specificky upravená k tomu, aby s ní šlo provádět podobné experimenty.

Procesoru byla vypnutá funkce Hyper Threading a všechna efektivní jádra, takže v daný moment běželo pouze osm výkonných. Co se chlazení týče, overclocker se spolehnul na osvědčený kapalný dusík, s nímž bylo možné nechat teplotu klesnout pod hranici 200 °C. I přestože se povedlo frekvenci popohnat až na 9,1 GHz, do žebříčku serveru HWBOT se propsal maximální takt 9,043 GHz. I ten ale nebude lehké překonat.

Více detailů o tom, jaké novinky nabízí 14. generace procesorů od Intelu, se můžete dočíst v tomto článku.