Nejlepšímu desktopovému procesoru Intel současné doby, Core i9-13900K, se daří trhat světové rekordy. Hned po zářijovém vydání generace Raptor Lake se neustále mluvilo o působivých frekvencích, jichž tento kousek dosáhl, a nyní se zapisuje do historie jako první CPU, který se povedlo přetaktovat nad 9 GHz.

Přesněji řečeno, frekvence procesoru Intel Core i9-13900K byla posunuta na 9 008,82 MHz. Za tímto famózním výsledkem stojí overclocker Jon Sandström s přezdívkou Elmor, který je součástí týmu společnosti ASUS a již dříve se mu podařilo dostat takt stejného procesoru přes hranici 8,8 GHz.

Tým nadšenců využíval základní desku ASUS ROG Maximus Z790 Apex, která má k dnešnímu dni na kontě už 14 světových rekordů. Procesor byl chlazen poměrně neobvyklým způsobem, overclockeři zkombinovali kapalný dusík s kapalným heliem. Podle jednoho z nich se procesor choval výborně a dokázal pracovat s konzistentní teplotou -250 °C bez vyšších výkyvů.

To, jak celý proces probíhal, je bylo zdokumentováno a na záběry se můžete podívat ve videu níže. Rekord už je také zapsaný v žebříčku serveru HWBOT.