V posledních týdnech padly krásné rekordy v overclockingu grafického čipu AD102 u karty Nvidia GeForce RTX 4090. Nadšenci SPLAVE a CENS se předháněli v tom, kdo zvládne takty posunout na vyšší hodnotu, až se povedlo dosáhnout rekordní frekvence 4 230 MHz. Nicméně, overclockery nezajímá pouze Nvidia, ale také Intel. Modelu Arc A770 se jeden takový podíval na zoubek.

Známý hardwarový nadšenec, overclocker a tvůrce obsahu Skatterbencher vzal všechno potřebné vybavení, kapalný dusík a grafickou kartu Intel Arc A770 Limited Edition, jejíž frekvenci dostal přes rekordní hranici 3,5 GHz. Na moment se tak z jeho modelu stala nejrychlejší Alchemist karta na světě.

Skatterbencherovi v cestě k tomuto úspěchu stálo více věcí, ale nejzásadnějšími z nich byla určitá nastavení/omezení grafického čipu ACM-G10, jímž karta disponuje. Overclocker se totiž musel vypořádat s fixně nastavenou OC frekvencí, limitem spotřeby a napětí a zaškrcení výkonu v případě dosažení vysoké hodnoty napětí/teploty na VRM.

Nadšenec ve finále dosáhl frekvence 3 586 MHz při napětí 1,305 V. Nicméně, v tomto stavu se grafickému čipu povedlo vydržet pouze několik málo sekund. Každopádně, frekvence 3 400 MHz prý stále ještě stačila na lehčí práci a při 3 100MHz taktech bylo možné provádět testy v benchmarkovacích softwarech 3DMark.

Pro samotné benchmarky ale overclocker zůstal u frekvence 3 012 MHz při teplotě -30 °C. Povedlo se mu navíc získat prvenství v žebříčku všech desíti zátěžových testů 3DMark, kterými model prošel, kromě jednoho – Fire Strike.

Vzhledem k tomu, že už i generaci Alchemist lze frekvenčně vytlačit takto nahoru, jsme zvědaví, jaké možnosti nabídne nadcházející řada Battlemage, která by měla dorazit v následujícím roce. Povede se jí rovněž překonat obávaný 4GHz milník?