Overclockeři SPLAVE a CENS si vyměňují střely. Prvnímu zmíněnému se nedávno povedlo dostat grafické jádro karty GeForce RTX 4090 nad obávanou hranici 4 GHz a druhý krátce nato překonal jeho rekord, když frekvenci posunul nad symbolických 4 090 MHz. Allen Matthew alias SPLAVE si to ale patrně líbit nenechal a nyní přichází s ještě extrémními výsledky svých hardwarových pokusů.

O famózním úspěchu informoval sám overclocker na Facebooku, nicméně příspěvek má nejspíš omezenou dostupnost, a tak se můžeme spolehnout pouze na zprávu serveru Wccftech. SPLAVE sdílel snímek obrazovky, kde je v programu GPU-Z zachycena frekvence 4 230 MHz. Tato hodnota je o 3 % vyšší než ta, které před nedávnem dosáhl CENS, a zároveň o 68 % vyšší než boost takt referenční RTX 4090.

A to jsem zrovna nedávno hovořil o limitech, kterých ale zcela evidentně ještě dosaženo nebylo.

Zatímco CENS využívá model značky Colorful, SPLAVE pracuje s grafickou kartou ASUS GeForce RTX 4090 ROG MATRIX, kterou chladí kapalným dusíkem. Při extrémní frekvenci, jež přesáhla hranici 4,2 GHz, hltala karta v nečinnosti 300 W. Pokud by se tedy overclocker rozhodl v takovém stavu vystavit grafiku vysoké 3D zátěži, klidně by mohla žrát až 1000 W.

SPLAVE se také může čerstvě pyšnit novými světovými rekordy v benchmarcích. Prvenství se mu povedlo dosáhnou v disciplínách Unigine Superposition - 1080P Xtreme a Unigine Superposition - 8K Optimized, kde překonal své známé protivníky OGS a CENSe.

Když už je nyní jasné, že frekvenci blízko 4,1 GHz lze stále překonat, je vhodné vznést otázku, jak blízko se overclockerům povede přiblížit ke 4,5GHz hranici. Osobně jsem velmi zvědavý.