Apple nedávno odhalil letošní modely iPadů Pro a novou generaci iPadu 10. Fanoušci ale ještě očekávají představení nových počítačů a notebooků. Známý insider Mark Gurman opět přichází se zajímavými informacemi. Tvrdí například, že americký gigant pracuje na prvním Macu Pro s vlastním čipem. Půjde přitom o totální monstrum, alespoň tedy co se výkonu týče.

Nová mašina pro ty nejnáročnější uživatele by podle Gurmana mohla být dostupná ve dvou různých konfiguracích. Ta první údajně nabídne čip M2 Ultra se 24 procesorovými jádry a 76 grafickými. Druhá ale bude ještě šílenější, pokud se Gurmanovy spekulace vyplní. Poháněl by ji totiž čip M2 Extreme, jenž by mohl disponovat dvojnásobným počtem jader, tedy 48 procesorovými a 152 grafickými. V obou případech by se mohl počítač chlubit 256 GB operační paměti.

Gurman mimo jiné přináší i detaily o hardwarové výbavě 14palcového a 16palcového modelu MacBooku Pro. Tyto notebooky by měly opět dorazit ve dvou variantách. První nabídne čip M2 Pro, u něhož insider bohužel neuvedl konkrétní specifikace. Jeho předchůdce, M1 Pro, ale disponoval 10 procesorovými jádry a 16 grafickými. Pod kapotou té druhé bychom měli najít čip M2 Max se 12 procesorovými jádry a 38 grafickými. Kapacita operační paměti prý bude 64GB.

A nakonec Mac mini. Ten bude dle Gurmana poháněn stejným čipem M2, jaký se nachází v MacBooku Air a 13palcovém MacBooku Pro. M2 má 8 procesorových jader a jenom 10 grafických. Apple měl také testovat variantu Macu mini s čipem M2 Pro.

Gurman zastává názor, že se Mac Pro neobjeví na trhu do roku 2023. Zmíněné MacBooky by se ale měly na pulty obchodů dostat během následujících měsíců.