První Apple event roku přichází s řadou nových produktů, tak se na ně společně s námi podívejte.

IPHONE SE 5G

iPhone SE se na konferenci předvedl a vypadá skvěle. Zachoval si svůj Touch ID a jeden fotoaparát. Přichází ale lepší procesor s mnoha vychytávkami. Nemůžeme se dočkat, až ho uvidíme naživo. V novém telefonu tepá procesor A15 Bionic. Ten poskytuje 6jádrové CPU a 16jádrový Neural Engine. 

Nový iPhone SE přijde v barvách temně inkoustové, hvězdně bílé a PRODUCT RED. Apple slibuje v novém iPhonu lepší baterku, certifikaci IP67, antény podporující 5G. HD Retina displej ve velikosti 4,7 palců se nemění.

Modul fotoaparátu se také nezměnil, Apple ho jen vylepšil s technologií Deep Fusion pro zvýšení textury a detailu a Smart HDR4 pro úpravy jasu, kontrastu a barvy. Mimo to přijdou i fotografické styly. Bude možné si vybrat z několika, které se nejvíce hodí pro dokonalé zachycení momentu.

A teď to nejdůležitější – cena a datum vydání. Předobjednávky iPhone SE třetí generace začínají tento pátek 11. 3. Do prodeje půjde 18. 3. iPhone SE je dostupný v těchto variantách: 64 GB za 12 490 Kč, 128 GB za 13 990 Kč a 256 GB za 16 990 Kč.

IPAD AIR

Apple se pochlubil i novinkou ze řady iPadů, míří k nám nový iPad Air. Jeho největší aktualizaci musíme hledat uvnitř; i Air teď totiž přechází na M1. Jak je již známo, M1 nabídne osmijádrový procesor, grafický čip i čip zaměřený na neurální sítě. To znamená, že i tady teď najdete Siri, která příkazy zpracovává rychle přímo na zařízení. Nový iPad nabídne i oproti předchůdci třikrát rychlejší port.

Vylepšení se tablet samozřejmě dočkal i navenek. Nový displej je pokryt antireflexní vrstvou, pokryje rozsah P3 RGB spektra a září až pěti sty nity. Nechybí ani pro Apple snad už samozřejmý True Tone, který přizpůsobuje barvy na displeji podle toho, v jakém prostředí se nacházíte.

Velkou novinkou je i možnost připojení k 5G u varianty s možností připojení k mobilní síti. Apple podtrhuje především vylepšený výkon umožňující mnoho pokročilých činností, které teď můžete vykonávat i na tom nejmenším kousku série tabletů od Apple.

Na iPad Air také míří ultraširoká přední kamera, což znamená, že podporuje Center Stage. Tato funkce vás při videohovorech bude stále držet uprostřed záběru, i když se před tabletem budete pohybovat. Zezadu pak najdete také 12MP kameru, která umožňuje natáčení 4K videa.

Jak už to u Apple bývá, cenovky jsou asi tou nejméně lichotivou stránkou zařízení. 64 GB varianta začíná na 16 490 korunách, ta se 256 GB paměti vás vyjde na 20 990 korun. Vylepšení na verzi s připojením k síti vás pak nehledě na konfiguraci vyjde na čtyři a půl tisíce.

Dostupný je ve dvou odstínech zelené, oranžové a růžové barvě. Všechny s magnety z recyklovaných vzácných hornin a minerálů.

M1 ULTRA

Když na konferenci začal jeden z vystupujících mluvit o novém rozměru vlastních procesorů Apple, asi jsme nebyli jediní, kdo s nadějí čekali na čipy M2. Ale ne, Apple pro nás měl něco mnohem bláznivějšího; 5nm M1 Ultra.

Jde vlastně o dva kusy dosud nejsilnějšího modelu, M1 Max, propojené k sobě. To znamená, že nový čipset dosahuje prakticky osminásobku výkonu původního M1. Apple podtrhuje technologii interního propojení zmíněných dvou čipů, zvládat má přenosovou rychlost až 2,5 terabajtů za sekundu.

I přesto, že jde v základě o čipsety dva, se M1 Ultra chová jako jeden, takže nikterak nenaruší základy programů. Uvnitř něj najdeme dohromady dvacet procesorových jader. Z nich šestnáct se zaměřuje na výkon a zbylé čtyři na elektrickou efektivitu. Grafická jednotka má pak jader dokonce 64 a nechybí ani 32jádrový čip pro neuronové výpočty.

Ještě dodáme pár zajímavých čísel. Procesor dokáže celkem učinit asi dvacet jedna bilionů procesů za vteřinu na celkem 114 miliardách tranzistorů, které v něm najdeme. Vysoká je i rychlost komunikace s pamětí, jde o 800 GB/s. Podporuje tak až 128 GB unifikované paměti.

MAC STUDIO

Mac Studio. Tak tohle nejspíš nikdo z nás nečekal. Tato neřízená malá střela je tak silná, že dokáže překonat Mac Pro v nejvýkonnější konfiguraci

Tento počítač v podobě elegantního hliníkového čtverce měří dvacet centimetrů do šířky a deset do výšky. Zepředu jsou dva Thunderbolt 4 konektory s čtečkou SDXC. Zezadu jsou konektory HDMI, 3,5mm jack, 2 USB-A, Ethernet s rychlostí 10 GBPS, 4 Thunderbolt verze 4 a AC.

Mac Studio je možné zakoupit buďto s M1 Max a nebo M1 Ultra. Varianta silnější nabízí 20jádrové CPU, 48jádrové GPU a 32jádrový Neural Engine. Zvládne 18 streamů 8K ProRes videa, k tomu 22 biliónů operací za sekundu, lze k němu připojit 5 monitorů a můžete si přikoupit až 8TB SSD disk dosahující rychlosti 7,4 GB/s.

Jestli máte o tento malý megastroj zájem, připravte si na M1 Max verzi 56 990 Kč a na verzi M1 Ultra 116 990 Kč

Přečtěte si také: Apple a Google jednají o AI technologii Gemini pro iPhone

STUDIO DISPLAY 

Je tu i nový profesionální displej. K Macbooku Pro je připojíte dokonce tři. Nabídne skvělý 5K obraz vylepšený pokrytím P3 spektra RGB i již klasickým True Tone přizpůsobujícím barvy monitoru okolí. Monitor jako takový má pak ještě antireflexní vrstvu.

I tady najdeme vpřed mířící 12MP kameru podporující Center Stage pro videohovory. Ty vylepší i zvukový segment složený ze tří mikrofonů, který by měl zajistit, aby byl váš hlas slyšen čistě.

Skvěle zní i kolekce šesti reproduktorů, které dohromady zvládají i Spatial Audio – prostorový zvuk. Naplno si tak budete moci užít snímky podporující třeba standard Dolby Atmos. Obrazovka samotná na vás pak zazáří až šesti sty nity.

Co do rozhraní pak monitor nabídne tři USB-C porty s rychlostí až deseti gigabitů za sekundu a jeden Thunderbolt port, s pomocí kterého můžete z monitoru nabíjet i notebook. Monitor vás vyjde buďto na 42 990 korun, či 51 990 korun, pokud budete mít zájem o sklo s nanotexturou. Za stojan, který se kromě 30 stupňů rotace pohne i vertikálně, si zaplatíte dvanáct tisíc. Jak taky u Apple jinak.