Máme pro vás dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou. Další z pověstných keynote Applu se uskuteční už v březnu nebo dubnu a hlavní hvězdou akce bude iPhone SE. To byla ta dobrá zpráva. Špatnou zprávou je, že se nový model nebude v mnohém lišit od toho stávajícího, který Apple nabízí za cenu od 11 690 Kč (za 64 GB variantu). 

Aspoň tedy ne vzhledově. Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg, který se stal spolehlivým informátorem o nových produktech značky Apple, výrobce opět recykluje notně zastaralý design iPhonu 8. To znamená malý displej (úhlopříčka 4,7 palce), který pokrývá jen zhruba 65 % plochy přední strany telefonu, a ovládací prvek v podobě tlačítka s TouchID.

Novinky se skrývají hlavně uvnitř mobilu. Konkrétně by se mělo jednat o nový modem s podporou 5G a čip – pravděpodobně A15 z iPhonu 13. Podpora 5G by mohla znamenat také navýšení kapacity baterie, jelikož 5G síť má vyšší nároky na energii. Otazníky visí nad kamerou a úložištěm. Přechozí model SE z roku 2020 má dva foťáky, zadní s rozlišením 12 Mpx a selfie kameru se 7 Mpx, což je na dnešní poměry dost málo. Totéž by se dalo říct i o základním úložišti s kapacitou 64 GB. Upgrade na 128 GB by dával smysl.

U iPhonu SE je ale klíčovým faktorem cena. Apple se bude snažit snížit náklady na minimum, aby mohl zachovat relativně příznivou cenu produktu. Model iPhone SE je určen pro nenáročné uživatele, kteří se rozhodují z velké části právě podle cenovky.