Včera jsme vás informovali o ne úplně povedeném vydání ovladačů AMD Adrenalin verze 23.2.1. Jde sice o první aktualizaci dostupnou i pro starší karty Radeon RX 6000 po více než dvou měsících, což je rozhodně pozitivní, ale spoustě uživatelů učinily problémy se systémem. Jak se však nyní ukazuje, pokud pomineme tyto nedostatky, jsou nové ovladače vynikající.

Zdánlivě nekonečné čekání na nové ovladače se mnohým evidentně vyplatilo. Aktualizace totiž může zapříčinit výrazně lepší výkon v ray-tracingu, což na Twitteru odhalil Florin Musetoiu. Svůj model grafické karty Radeon RX 6800 XT vystavil zátěžovému testu 3DMark DirectX Raytracing, kde byl s aktuální verzí zaznamenán pomalu 40% posun.

Zatímco s ovladači Adrenalin 22.11.2 byla karta schopna vygenerovat průměrně 26,22 snímku za sekundu, po nainstalování verze 23.2.1 se toto skóre zvedlo na v průměru 36,20 snímku za sekundu. Zlepšení je zde tedy konkrétně 38%.

Byť ne tak výrazný, ale přesto parádní skok byl zaznamenán i při hraní titulu Dying Light 2. Zatímco v říjnu dosahoval Musetoiu při hraní v rozlišení QuadHD se zapnutým ray-tracingem a funkcí FSR 2.0 devětapadesáti snímků za sekundu, po aktualizaci na současnou verzi 23.2.1 byla jeho grafika schopna vyprodukovat snímků dvaasedmdesát. Hru přitom spustil se stejným nastavením a vydal se v ní do stejné lokace (viz příspěvek níže).