Apple na trhu s ARM čipy pro notebooky dominuje. Momentálně je v tomto směru v očích řady expertů tři roky před konkurencí a nelze najít čipset, který by se dokázal vlajkovým lodím od Apple stavět. A to ani z dílen velkého Qualcommu.

Ten teď představil třetí generaci svého laptopového ARM procesoru 8xc, a ani on Apple nepřemůže. I přes výrazná vylepšení od jeho minulé generace dosahuje ve výkonnostních testech GeekBench 5 jednojádrového skóre 1111 a vícejádrového skóre 5764.

Pro porovnání, nový čip M2 od Apple dosahuje ve stejných disciplínách 1919 a 8929 bodů. To je více než 150 procent výkonu novinky od Qualcommu. A to ještě nebereme v potaz rychlejší varianty řady M, které brzy přijdou. Qualcomm 8xc Gen 3 výkonem nedorovná ani M1 z roku 2020.

A co víc, Apple na vavřínech rozhodně nespí. Na podzim plánuje začátek masové výroby čipů M1 Pro a M1 Max na zbrusu novém 3nm výrobním procesu TSMC, což dále vylepší energetickou efektivitu čipsetů z dílen Apple. Qualcomm bude mít ještě hodně práce, pokud chce Apple dohnat.