Rakouská společnost Noctua před pár dny obohatila svůj katalog s chladiči procesorů o dva nové kousky. Jsou jimi nízkoprofilové NH-L9a-AM5 a NH-L9a-AM5 chromax.black, jež vystupují jako nástupci úspěšné a několikanásobně oceněné řady chladičů NH-L9a pro CPU, které se umisťují do patice AM3 nebo AM4.

Nejnovější řada je připravena uchladit čerstvě odhalené procesory od AMD Ryzen 7000. Noctua uvádí, že je tato dvojice chladičů jako stavěná pro 65W procesory Ryzen 7900, Ryzen 7700 a Ryzen 7600. Údajně si ale dokáže poradit i se 130W kousky Ryzen 7950X a Ryzen 7900X, jež byly představeny o několik měsíců dříve.

Chladiče NH-L9a-AM5 a NH-L9a-AM5 chromax.black využívají stejného heatsinku jako jejich předchůdci a důvod je přitom naprosto jednoduchý: toto řešení fungovalo dobře, a tak zde prakticky není důvod k žádným výraznějším změnám.

Výrobce je přesvědčen, že se chladiče perfektně hodí uživatelům s velice tenkými skříněmi, a to díky pouhé 37mm výšce. Malé rozměry navíc umožňují snadný přístup ke konektorům v blízkosti patice a jakékoliv zásahy do slotů pro RAM by hrozit neměly. To samé platí i na těsných základních deskách mini-ITX.

Jednotlivé varianty se od sebe nijak neliší. Ta klasická je ale zbarvená do odstínů typických pro společnost Noctua a tento design rozhodně nemusí sednout každému. Kombinace béžové a hnědo-červené totiž ve spoustě skříní nevypadá zrovna nejlépe. NH-L9a-AM5 chromax.black je ale v kompletně černém provedení, a tak by mohl uspokojit širší publikum.

Oba chladiče jsou už dostupné skrze Amazon, později by ale měly zamířit i do dalších obchodů. Klasická varianta vyjde na 49,90 eura, což je v přepočtu zhruba 1 200 Kč. Za černý model si ale budete muset trochu připlatit – stojí totiž 59,90 eura neboli 1 400 Kč v přepočtu.