Stále relativně neznámá společnost Neuralink je jednou z nejmladších v Muskově impériu. Výstřední podnikatel ji založil v roce 2016. Jedná se o neurotechnologickou firmu, která se zabývá léčbou mozkových nemocí a případným zlepšením vlastností mozku jako takového. Jak už název napovídá, společnost se snaží pomoci technologickou cestou na rozdíl od poněkud konvenčnější farmaceutické. Její zhruba 100 zaměstnanců se snaží vytvořit mozkový implantát, který by se pomocí speciálního robota zavedl přímo do hlavy pacienta (viz úvodní fotografii).

Činnost Neuralinku byla už od založení poměrně kontroverzní, pokud pomineme určitou nepředvídatelnost pramenící z osoby jejich vlastníka. Nabízejí se i otázky týkající se soukromí a bezpečnosti případného uživatele implantátu. Minulý rok se společnost dostala do křížku s americkými úřady kvůli testování svého produktu na prasatech, následkem čehož všechna zemřela. Na druhou stranu by se ale mohlo rýsovat řešení problémů pro pacienty s množstvím doteď často smrtelných nemocí. Pokud produkt projde dalším nutným vývojem a úpravami, tak by se zejména poslední zmínění účasti na testování zajisté nebránili.

Právě testování na lidech je nejnovějším bodem sváru mezi Muskovou společností a americkým Úřadem pro kontrolu léčiv. Pokud nejbohatšímu muži planety něco nechybí, tak je to rozhodně ego a schopnost své myšlenky protlačit za každou cenu. Proto se u zmíněného úřadu nedávno objevila žádost o schválení prvního kola testování jejich mozkového rozšíření“ na lidech. Ano, toho stejného zařízení, které zabilo dotyčná prasata. Poněkud nepřekvapivě byla tato žádost z bezpečnostních důvodů prozatím zamítnuta.

Agentuře se nelíbí zejména přítomnost lithiové baterie v těle uživatele. To zejména kvůli jejímu velkému riziku selhání a možnosti vybití. Obojí by mohlo spálit okolní mozkovou kůru. Firma samotná ale tvrdí že nic takového nehrozí. Kdo by to ale riskoval že ano? Dále zmiňují nedostatečně popsaný proces vyjmutí zařízení z hlavy. Muselo by totiž být vyjmuto v jednom kuse, a to kvůli výměně nebo i různým vylepšením. Dalším problémem jsou elektrody, které jsou zapojeny až do pacientovy šedé hmoty. Ty jsou údajně tak křehké, že by se mohly uvolnit při běžném používání nebo při pokusu o výměnu zařízení.

Firma má v rukou potenciální převrat v lékařství. Logicky nás ale od reálného nasazení produktu mezi pacienty dělí ještě mnoho let vývoje. I když by si to vedení představovalo jinak...

Jaký máte názor na takovéto zasahování do fungování člověka? Já osobně v tom vidím ambiciózní budoucnost.