Muskova společnost Neuralink, specializující se na vytváření pokročilého mozkového implantátu N1, nedávno spustila registraci do své první lidské studie s názvem Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (PRIME). Toto oznámení následuje po roce od posledního veřejného vystoupení společnosti a s mírným zpožděním oproti původnímu plánu, který Musk stanovil pro začátek testů.

Neuralink ve svém blogovém příspěvku uvádí, že hlavním účelem studie PRIME je ověřit bezpečnost implantace N1 a chirurgického robota R1. Současně chce společnost testovat základní funkčnost BCI, což by mělo umožnit lidem s paralýzou ovládat externí zařízení prostřednictvím myšlenek. Studie se zaměřuje na osoby s kvadruplegií způsobenou poraněním krční míchy nebo s diagnózou amyotrofické laterální sklerózy (ALS).

BCI slouží jako spojovací článek mezi lidským mozkem a stroji, jenž převádí naše mozkové elektrické signály na digitální formát, se kterým mohou stroje dál pracovat. Systém Neuralinku využívá takzvaný Utah Array, což je sada tenkých sond, jež se implantují do mozku pomocí robotické chirurgie prováděné robotem R1. Tyto sondy se pak umisťují do motorické kůry pacienta, odkud zaznamenávají a bezdrátově odesílají elektrické impulzy do spojené aplikace, která je přetváří na konkrétní počítačové příkazy.

Společnost Neuralink pracuje na N1 již od roku 2017 a byl jedním z prvních průkopníků v oblasti komerčního BCI.