Snad všichni si přejeme, aby našim mobilním telefonům softwarová podpora vydržela déle. Zvlášť když se výrazně zvyšuje jejich výkon, vyměňovat je každé dva nebo tři roky se může zdát jako zbytečná investice. Právě proto německá vláda navrhuje legislativu, která by zvýšila životnost a ostatně i opravitelnost těchto zařízení.

Podobný zákon chystá i Evropská unie, ta ale počítá s pěti lety povinných bezpečnostních aktualizací, Německo jich chce dokonce sedm.

Nebude se sice jednat o aktualizace softwarové – váš Xiaomi Mi 11 nedostane Android 18 –, bude to ale znamenat menší zranitelnost starších zařízení a vyšší dostupnost náhradních dílů, to všechno ve prospěch snížení množství odpadu.

Advokátní skupina DigitalEurope zastupující technologické firmy mezitím po EU chce povinnost těchto aktualizací pouze na tři roky. To je standard, na který si už zvykl třeba Apple, Google, Samsung nebo OnePlus.

Ačkoli je ve světě mobilních telefonů sedm let podpory prakticky neslýchaných, na počítačových systémech to vidíme mnohem častěji. Windows 7 si bezpečnostní aktualizace po nahrazení Windows 8 zachoval skoro osm let.

Jakkoli dobře ale může tato nová legislativa znít, Německo je uprostřed probíhajících voleb, a tak se může jednat jen o sliby, které ve finále nebudou naplněny. Pokud německých sedm let aktualizací neprojde, EU by těch svých pět měla prosadit už v roce 2023.