Jak se nové iPhony dostaly k zákazníkům, začaly se objevovat kontroverze, které některým potenciálním zájemcům trochu nahání strach. Na čínských sociálních médiích se měly objevit příspěvky nových majitelů různých modelů iPhonu 15, kteří si stěžují na problémy, které se zdají být možnými důsledky zanedbávání bezpečnostních předpisů při výrobě.

Případy se povedlo zviditelnit leakerům Majin Bu a Tech_Reve, kteří s nimi přišli na platformu X a na v době psaní tohoto článku na příspěvcích dohromady nasbírali přes dva miliony zhlédnutí. Oba převzali z čínských sítí typu Weibo fotografie, které zachycují vadné jednotky iPhonů 15, jež mají například špatně nasazený displej, prachové částice v čočkách fotoaparátů, škrábance nebo na některých místech vybledlou barvu.

V komentářových sekcích pod příspěvky obou uživatelů X lze najít různá tvrzení od jiných lidí, kteří si stěžují na podobné problémy. My ale samozřejmě nejsme schopni ověřit, zda jsou tvrzení pravdivá a Apple skutečně zákazníkům doručuje produkty, jež v žádném případě nesplňují standard, které by se vzhledem k ceně očekávaly.

Dle mého názoru některé fotografie vypadají tak absurdně (například ta, kde má černý iPhone výrazně sedřenou barvu v dolním rohu), že bych spíše sázel na poškození spotřebitelem nežli pracovníkem továrny, kde se telefon vyráběl.

Stejně tak, jako nejsme schopni potvrdit pravost fotografií, nemůžeme ani jednoznačně popřít možnost, že v továrnách nejsou dodržovány předpisy. Majin Bu sdílel snímky, které zachycují prachové částice na základní desce iPhonu, což by se rozhodně nemělo stávat, protože všechna výrobní místa mají být bezprašná a jejich zaměstnanci mají využívat ochranné pomůcky.

Některé z jednotek mohou být vadné také podle údajného pracovníka řetězce, kde se iPhony prodávají. Ve zprávě leakerovi uvedl, že spatřil modely s poškrábanými displeji nebo kusy, které měly pod ochranným sklem bubliny.

V současné době bych bral jednotlivá svědectví s určitou nadsázkou, protože se na sociálních sítích objevuje kde co a pro zviditelnění jsou někteří jedinci schopni učinit ledacos.

Zpozorněl bych až ve chvíli, kdy s podobnými fotografiemi přijde více důvěryhodných zdrojů a jedinou referencí nebude „viděl jsem to na Weibu“...