Krize na poli počítačových čipů nejenže nekončí, ale ještě se více prohlubuje. Hráči ji pociťují konkrétně na nedostatku a ceně grafických karet nebo herních konzolí nové generace. PlayStation 5 a Xbox Series X takřka nejsou na skladě a když se někde pár kusů objeví, rychle se po nich zapráší. Domácí srovnávače cen aktuálně zobrazují jen několik e-shopů, které mají pár kusů. Ty ale zneužily nedostatku ke zvýšení ceny o tisíce korun. 

NEDOSTATEK KONZOLÍ I GAMEPADŮ

Stejná situace je všude na světě. Ve Spojených státech amerických se tento trend dokonce začíná projevovat i u předchozí generace konzolí. PS5 a Xbox Series X nejsou, tak zákazníci skupují PS4 a Xbox One. Problém s nedostatkem konzolí PS4 a Xbox One řeší například Walmart, Amazon, Target či GameStop.

Některé obchody proto přistoupily ke zdražení. Například Walmart aktuálně nabízí konzoli PS4 Slim (1 TB) za 427 dolarů, běžně se přitom prodávala za necelých 300 dolarů. Extrémní případ se objevil ale na Amazonu, kde se konzole Xbox One S prodávala za 639 dolarů namísto 300 dolarů. Konzole PS4 Pro je v nabídce za 1068 dolarů (standardně stojí 399 dolarů), v tomto případě ji ale nabízí přes Amazon externí prodejce. 

Přečtěte si také: PlayStation 5: Sony chce zvýšit výrobu a má velké prodejní plány

Server Kotaku upozorňuje také na nedostatek ovladačů DualShock 4. Mnoho obchodů včetně oficiálního PlayStation Direct má momentálně vyprodáno, jiné pak kvůli vysoké poptávce zdražují. Objevil se i případ, kdy byl jako originální DualShock 4 prodáván gamepad od neznámého výrobce. Tady naštěstí není situace tak vážná a při troše pátrání se dají najít obchody, které DualShock 4 mají za běžnou cenu.

SITUACE V ČR

Dosud jsme se věnovali pouze situaci v USA. Jak je na tom český trh? Pokud jde o PS4 Slim, tak podle srovnávačů cen je konzolí na trhu dostatek a cena se také nemění. Ještě stále je možné zakoupit konzoli pár stovek pod oficiální maloobchodní cenou. U PS4 ukazuje graf mírné zdražení průměrné ceny, ovšem to je dáno tím, že spousta obchodů prodává bundle s několika hrami. Pokud ale chcete jen samotnou konzoli, bez problémů ji seženete za standardní cenu. Málo je akorát konzolí PS4 Pro, kterou už ale Sony pravděpodobně ani nevyrábí. U konkurenčního Xboxu je situace horší. Microsoft totiž ukončil výrobu všech modelů Xbox One s výjimkou Xbox One S, ta ovšem není téměř k sehnání. Doufejme, že se situace dále nebude zhoršovat.