Nedávno jsme vás informovali o famózním úspěchu německého overclockera CENS, jemuž se povedlo povznést frekvenci grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090 nad 3,9GHz hranici. Tím se ještě více přiblížil k obávanému 4GHz milníku a současně si zapsal rekord v benchmarku GPUPI, kde grafický čip vykonává matematické operace s číslem pí. Od té doby se CENS posunul zase o krok dál a světu nyní oznamuje ze strany jeho podporovatelů dlouho očekávanou novinku.

Ano, grafická karta Nvidia GeForce RTX 4090 konečně dosáhla vyšší frekvence než 4 GHz. Bohužel pro CENSe, o pár dní dříve se to povedlo overclockerovi SPLAVE s kartou RTX 4090 ROG MATRIX od tchajwanského výrobce ASUS, a tudíž se prvenstvím v tomto pomyslném závodu pochlubit nemůže.

Nicméně, jako vítěz bude CENS figurovat ve oblasti frekvence jako takové. Zatímco SPLAVE dosáhl taktu 4 006 MHz, CENS se svou Colorful GeForce RTX 4090 iGAME LAB tento rekord překonal po dosažení hodnoty 4 095 MHz. Nový úspěch si tak bude moct se zcela oprávněnou pýchou zapsat do svého portfolia, kde již najdeme nespočet rekordů v nejrůznějších benchmarcích.

Grafická karta byla pochopitelně chlazena kapalným dusíkem. Na to, jak zhruba vypadá pracovní prostředí overclockera, se můžete podívat níže. Je navíc poměrně vtipné, jak se dosažená frekvence podobá samotnému označení grafické karty – 4090 MHz a RTX 4090.

Aktuálně už je snad jenom otázka, kdy grafické jádro uvnitř RTX 4090 dosáhne svého limitu. Je to už nyní, nebo se povede nějakému nadšenci posunout frekvenci nad 4,1 GHz, či dokonce výš? Nechme se překvapit.