Modul InSight na Marsu přistál v listopadu/novemberi roku 2018, od té doby sbírá především seismická data. Od začátku své operace už zachytil přes 1 300 třesení Marsu. To pomohlo vědcům k vytvoření mnohem lepšího obrázku o tom, jak planeta vypadá uvnitř.

Sondě odbíjejí poslední měsíce, energii totiž sbírala ze solárních panelů, které jsou teď pokryty vrstvou prachu. V atmosféře v oblasti, kde modul leží, navíc prach stále je. Energie ze solárních panelů InSight tak bude ubývat a ubývat. Pro sondu se navíc blíží zima, která slunečního svitu ještě ubere.

Vědci budou postupně vypínat nástroje sondy tak, že brzy budou fungovat pouze seismické senzory. I ty budou navíc zapínat jen v určité časy, například, když na modul nebudou působit tak silné větry. Do spící pozice se přesune i robotická ruka sondy.

Povrch Marsu je z velké části pokryt právě prachem, který větry z povrchu zvednou na cokoli, co se na na něm nachází. Díky řídkosti atmosféry se pak prach dostane výše a pokryje větší plochu. Prach na solárních panelech ukončil i misi roveru Opportinity.

Solární panely v současnosti generují desetinu energie, kterou modulu dávaly, když mise začínala. Stále je šance, že větry na Marsu prach z panelů odklidí, vzhledem k okolnostem to ale není zvlášť pravděpodobné. Mise i tak přežila svůj dvouletý plán a vrhla světlo na vnitřek Marsu.