NASA plánuje v rámci mise Artemis znovu dostat lidstvo na povrch Měsíce a nastínila další možnosti, jak bude přeprava vypadat. Zatím je totiž v plánu pouze jeden přistávací modul; Starship od společnosti SpaceX, která vyhrála smlouvu v rámci výběrového řízení.

Sázet na jednoho koně ale není to nejlepší, co můžete ve směru vesmíru dělat. Šance, že jediná firma, která navíc musela naslibovat co nejlepší podmínky, svůj koncept do funkčního stavu nedostane, je relativně vysoká. Proto výběrové řízení napadlo Blue Origin, NASA ale s argumentem nedostatku financí rozhodnutí udržela.

Přesto agentura jen u SpaceX zůstat nechce. Žádá firmy, aby jí předvedly své koncepty přistávacích modulů, které by astronauty přemisťovaly mezi oběžnou dráhou a povrchem Měsíce. Své návrhy musí přizpůsobit podle dlouhodobého plánu agentury tak, aby se třeba dokázali nadokovat s plánovanou stanicí na orbitě.

Třeba první osobu s jinou barvou pleti či první ženu na Měsíc tak nebude muset nutně dostat SpaceX, spolupráci ale otevřením účasti dalším firmám rozhodně NASA neukončuje. Starship od SpaceX je i nadále tím nejdůležitějším strojem, na který agentura spoléhá.