Pro milovníky extrémních výzev přináší NASA jedinečnou příležitost. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku v pátek zveřejnil výzvu pro dobrovolníky, kteří by se chtěli zúčastnit druhého ročního cyklu simulované mise na Mars, nazvaného Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2). Vybraní členové posádky stráví rok v 158 čtverečních metrech velkém hábitatu vytisknutém na 3D tiskárně v Houstonu. Mise je naplánovaná na jaro 2025. NASA přijímá přihlášky na webových stránkách CHAPEA až do 2. dubna letošního roku.

Mars Dune Alpha v Johnsonově vesmírném středisku NASA simuluje podmínky Marsu pro budoucí průzkumníky, jelikož nepřátelské prostředí a omezené zdroje jsou na Marsu běžné. Aktuálně posádka prochází první misí CHAPEA, která je víc než na polovině své 378denní výzvy. Účastníci se věnují údržbě, pěstování plodin a dalším úkolům. K hábitatu přiléhá také 111 metrů čtvereční velká oblast pro simulaci vesmírných výstupů.

Pokud uvažujete o přihlášení k programu, máme pro vás špatnou zprávu. Je třeba být občanem Spojených států ve věku 30-55 let, hovořit plynně anglicky, mít magisterský titul v oboru STEM a nejméně dva roky profesionální zkušenosti, minimálně tisíc hodin jako pilot letadla nebo dva roky práce na doktorském programu v oboru STEM.

Neváhejte se však podívat na video agentury NASA o 3D tištěných domovech pro astronauty, ve kterých by jednoho dne mohli na Marsu bydlet.

mise na mars