Když Apple na podzimním keynote představil nové verze MacBooku Pro s novými procesory M1 Pro a M1 Max, muselo být nejednomu jasné, že půjde jistě o přelomové kousky. Apple se tímto novým modelem vrátil i ke starším konektorům, které byly nahrazeny v modelech od roku 2016. Tehdy zmizela z MacBooku Pro čtečka paměťových karet, HDMI konektor a nabíjení prostřednictví MagSafe. Tuto všechnu konektivitu nahradil univerzální USB-C konektor a uživatel musel tak mít při ruce redukci na HDMI konektor či externí čtečku paměťových karet. To vše je zpět. Jediné, co zůstalo zachováno, tak je nutnost redukce na ethernetové připojení k internetu. Ale ten měl Macbook Pro naposledy ve výbavě v roce 2012 spolu s FireWire konektorem. V neposlední řadě zmizel trochu pro někoho neoblíbený touchbar. Nahrazen byl původními funkčními klávesy. I když, mně se docela touchbar zamlouval a využíval jsem na něm zkratky pro střih videí v programu Final Cut.

Online technický průvodce opravami a zároveň i prodejce náhradních dílů iFixit zveřejnil detailní pohled na to, co se všechno skrývá uvnitř nové verze Macbook Pro 2021. Pojďme mu nahlédnout pod pokličku pomocí fotografií od iFixit.com.

Hliníkové šasi se stalo již standardem macbooků a u nového modelu též nechybí. Dokonale rovný povrch s oblými rohy. Po stranách můžete zahlédnout již zmiňované konektory. Na jedné čtečka paměťových karet, USB-C a HDMI konektor. Na druhé straně se již nachází port MagSafe 3, 2x USB-C konektory a konektor pro sluchátka.

Společnost Creative Electron, která se specializuje v oblasti rentgenování techniky, zpracovala i snímek nového MacBooku Pro 2021. Jde konkrétně o menší variantu nového modelu a zachycuje pohled na více jak 33 miliard tranzistorů. Dokážete si představit tohle celé spočítat? To jen tak nezvládneme, ale co tam můžeme vidět, tak třeba slabý obrys kovového rámu klávesnice a také tmavé magnety reproduktorů, trackpadu a ventilátorů.

Spodní víko drží stále několik pentalobe šroubků a stále není použito žádné lepidlo. Když srovnáte nové modely se starším MacBookem Pro 2019, tak si můžete všimnout absence pár čipů. Prostor v okolí reproduktoru a baterie je zcela zaplněn, aniž by byl obětován prostor robustně vypadajícího systému chlazení.

SNADNĚJŠÍ VÝMĚNA BATERIE

Všechny vnější čtyři bateriové články jsou nyní opatřeny vytahovacími poutky, to usnadňuje jejich odstranění. Teda pokud se vám nepovede nějaký roztrhnout. A abyste dosáhli na zbývající poutka, budete muset opatrně odmontovat trackpad. Baterie mívaly kdysi v MacBooku svůj vlastní rám nebo skořepinu, což usnadňovalo jejich případnou výměnu. Od roku 2012 chtěl ale Apple ztenčit notebooky a tak byla odstraněna struktura pro uložení baterie. Pro modelové roky 2012-2020 bylo použito lepidla, které baterii trvale připevnilo k hornímu krytu baterie. Výměna tak za novou baterii byla trochu složitější. Tím se Apple tedy vrátil k letům minulým a usnadnil tak potenciální výměnu baterie v budoucnu.

Nový šestnáctipalcový MacBook pro obsahuje 99,6 Wh baterii (napětí 11,45 V, kapacita: 8693 mAh). Menší brácha má pochopitelně menší. Konkrétně disponuje 69,6 Wh baterií (napětí 11,47 V, kapacita 6068 mAh).

JEDNODUŠŠÍ VÝMĚNA DISPLEJE OPROTI PŘEDCHOZÍM MODELŮ

Výměny displejů byly také zjednodušeny. Obsahuje menší počet šroubků, pružinek a kabelů. Ale jedno velké POZOR by tu bylo. Pokud se rozhodnete o neautorizovanou opravu, tak ztratíte funkci True Tone. Tato funkce upravuje „barvu“ displeje tak, aby vám váš přímý pohled na displej připadal co nejpřirozenější. Pokud budete chtít 100% kompletní opravu, budete muset využít záruční opravy nebo Applu zaplatit za výměnu. V displeji je zabudovaná i FaceTime kamerka s Face ID.

NOVÉ ČIPY M1 PRO A M1 MAX A ZÁKLADNÍ DESKA

Čip M1 Pro je lemován dvěma paměťovými moduly, u verze čipu M1 Pro Max jsou to moduly čtyři. Paměťové moduly tvoří sjednocenou paměť, takže to znamená, že lze sdílet paměť CPU a GPU mezi sebou současně. Bohužel nadále platí, že si nebudete moci rozšířit paměť do budoucna. Takže je nasnadě si pořídit verzi s potřebnou velikostí paměti rovnou. Co se týče budoucího rozšíření velikostí kapacity disku, tak určitě je doporučeno využít Thunderbolt porty spolu s externím diskem.

Pohled na základní desku z přední strany:

  • Apple APL1103 M1 Pro system-on-a-chip (SoC)
  • Paměť Samsung K3LKY0EM-ZGCP 8 GB LPDDR5 SDRAM (celkem 16 GB)
  • Paměť Kioxia KICM225UZ0460 2×128 GB NAND Flash 
  • Správa napájení Apple APL1098/343S00515
  • Intel JHL8040R Thunderbolt 4 Retimer
  • Převodník MegaChips MCDP2920 DisplayPort-to-HDMI
  • Ovladač čtečky karet Genesys Logic GL9755A

Pohled na základní desku ze zadní strany:

  • Paměť Kioxia KICM225VF9081 128 GB NAND Flash 
  • Modul Bluetooth/WiFi USI 339S00912
  • NXP Semiconductor SN210V NFC Controller with Secure Element
  • Texas Instruments CD3217B12 USB Type-C Port/řadič napájení
  • Ovladač nabíječky Li-Ion baterií Renesas ISL9240
  • Zvukový kodek Cirrus Logic CS42L84A-CWZ
  • Texas Instruments SN012776B0 audio zesilovač

CHLAZENÍ A KLÁVESNICE

Samotné chlazení je velmi tiché, možná občas budete pochybovat, že tam nějaký ten větráček skutečně je. Zatímco MacBook Air zatím skutečně zůstává jediným notebookem bez chlazení, u Pro verze větráčky naleznete.

U klávesnice je asi nejjednodušší vyměnit tlačítko napájení s Touch ID, ale i tak si bohužel svévolně nevyměníte Touch ID bez zásahu Applu pro správnou funkčnost. Zbytek klávesnice se nebude dát tak lehce vyměnit. Apple a servisní centra tak pravděpodobně budou pokračovat ve výměně celé horní části, místo toho aby se museli zabývat opravou.

OSTATNÍ PORTY

Co se týče ostatních portů, jako je třeba MagSafe, tak ty jsou plně modulární. Výjimku tvoří pouze čtečka paměťových karet a HDMI konektor. Ty jsou totiž k základní desce připájeny.

ZÁVĚREM

Odborníci z dílny iFixit ohodnotili míru opravitelnosti nového MacBooku Pro 2021 stupněm 4 z 10 (10 znamená nejsnáze opravitelný)

  • výměna baterie je velmi zjednodušená oproti loňským modelům
  • zjednodušena byla i výměna displejů
  • mnoho dalších komponent je modulárních, takže případná výměna z vadný kousek je rychlá a bezproblémová
  • na základní desce připájené úložiště může v budoucnu být velkou škodou