GPU History Museum – tak se jmenuje „svatostánek“ všech nadšenců do hardwaru. Muzeum otevřel výrobce počítačových komponent Colorful ve spolupráci se společností NVIDIA. Pokud byste ale chtěli výstavu navštívit, musíte si pořídit letenky do Číny. Nachází se totiž v průmyslové oblasti města Šen-čen. Pořadatelé naštěstí vypustili na internet hromadu fotek, takže můžeme do muzea nahlédnout aspoň virtuálně.

Výstava mapuje historii grafických karet od roku 1980 až do současnosti. Exponáty jsou uspořádány chronologicky. Návštěvníci se mohou podívat, jak vypadaly prví grafické adaptéry (CGA) od IBM, prohlédnout si grafické akcelerátory Voodoo, které se musely propojit s primární grafikou, protože neměly podporu pro 2D grafiku, anebo zavzpomínat na dobu nedávnou, kdy NVIDIA představila GeForce. Jednalo se o vůbec první grafickou procesorovou jednotku (GPU).

Přečtěte si také: Nvidia přestavila novou herní vlajkovou loď: GeForce RTX 3080 Ti

Ačkoliv je partnerem výstavy NVIDIA, prostor dostaly i konkurenční karty od ATi, 3Dlabs, Intelu či Tridentu. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout i kuriozity typu grafické karty Rage Fury MAXX, která obsahovala dva čipy Rage 128 na jedné PCB.

Škoda jen, že v muzeu jsou vystaveny jen samotné karty. Chybí často extravagantní obaly, které by vydaly na vlastní výstavu, a ukázky, co která karta vlastně dokáže – třeba za využití technologických dem, na kterých výrobci demonstrovali pokrok. Kurátor by tak mohli lépe přiblížit technologii širší veřejnosti, která se neocení pouhé „počítačové součástky“ přilepené ke stěně. 

Výstava sice má interaktivní část, ale ta je věnována moderním výdobytkům počítačové grafiky. Návštěvníci si mohou zahrát na počítači se třemi 8K monitory a nechybí ani obligátní koutek s virtuální realitou. Jedna sekce je také věnována e-sportu, na který cílí značka highendová iGame výrobce založená v roce 2008. Kromě toho Colorful sponzoruje několik e-sportových týmů.