Kromě vlajkových telefonů Samsung Galaxy S23 byly dnes na prezentaci Galaxy Unpacked představeny i notebooky Galaxy Book 3. Sestava, která v Česku a na Slovensku bohužel nebude dostupná, je složená ze tří kousků – Galaxy Book 3 Pro, Galaxy Book 3 Pro 360 a nechybí ani Galaxy Book 3 Ultra s extrémním výkonem. Samsung uvádí, že řadou cílí na uživatele, jež touží po skvělém výkonu a dokonalém propojení různých zařízení, které podporuje produktivitu i kreativitu.

GALAXY BOOK 3 ULTRA

Zaměřme se nejprve na premianta celé sestavy. Jak už dříve uniklo, Galaxy Book 3 Ultra disponuje grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4070/4050 a procesorem Intel Core i9/i7 13. generace (v závislosti na zvolené konfiguraci). Nouze nebude ani o operační paměť, která může být až 32GB. Kapacita SSD disku pak dosahuje klidně i 1 TB, a dokonce je možné přidat další disk díky jednomu slotu pro rozšíření.

Očekávalo se, že obrazovka bude úhlopříčně měřit 16 palců, což se také splnilo. Displej o poměuz stran 16:10 využívá technologii Dynamic AMOLED 2X. Chloubou je také rozlišení 3K neboli 2880x1800 pixelů a 120Hz obnovovací frekvence. Třešničkou na dortu je pak 120% pokrytí barevného gamutu DCI-P3 a svítivost dosahující až 500 nitů.

Zařízení váží 1,79 kg a nechybí mu podpora WI-Fi 6E nebo nabíjení 76Wh baterie pomocí USB-C až 100W výkonem. Součástí výbavy je také čtečka otisků prstů, dvojice portů Thunderbolt 4, jeden port USB-A, jeden port HDMI 2.0, slot na microSD kartu a vestavěná webkamera s rozlišením FullHD.

GALAXY BOOK 3 PRO 360

Kromě výše popsaného nadupaného kousku je součástí nově představené řady i notebook Galaxy Book 3 Pro 360, jehož hlavními výhodami jsou flexibilní konstrukce a podpora dotykového pera, což z něj dělá slušný 2v1. Tuto funkci ocení všichni, kteří využívají notebook pro grafické a ilustrační práce. Tedy zejména uživatelé Adobe Illustrator, Corel Painter, či Artrage. Díky flexibilní konstrukci lze navíc na notebooku kreslit stejně jako na tabletu.

Galaxy Book 3 Pro 360 lze vybavit procesorem Intel Core i7/i5 13. generace, všechny modely ale disponují integrovanou grafickou kartou Intel Iris Xe. Kapacita RAM typu LPDDR5 může dosahovat až 32 GB, k dostání jsou však i modely s 8 GB či 16 GB operační paměti. Velikost SSD disku se také liší v závislosti na konfiguraci, nejvýše může ale být 1TB.

Další chloubou je 16palcový dotykový displej s podporou ovládání perem S Pen. Jeho obnovovací frekvence může být až 120Hz a rozlišení je opět 3K. Zachován byl dokonce i poměr stran či 120% pokrytí gamutu DCI-P3. Svítivost se dokáže znovu vyšplhat až na 500 nitů.

Některé modely podporují technologii 5G a v takovém případě se zvedne jejich hmotnost na 1,71 kg (normálně činí 1,66 kg, což není tak výrazný pokles oproti Galaxy Booku 3 Ultra, jak by mohl jeden očekávat). Mnoho uživatelů opět jistě potěší podpora nabíjení skrze USB-C, nicméně maximální výkon je 65 W. K dispozici je dvojice portů Thunderbolt 4, jeden USB-A port, port HDMI 1.4, slot na microSD kartu a FullHD webkamera. Přítomna je i čtečka otisků prstu.

GALAXY BOOK 3 PRO

Posledním z odhalených notebooků je Galaxy Book 3 Pro, jenž bude dostupný se dvěma různě velkými displeji. Na trhu se objeví 16palcová a 14palcová konfigurace, přičemž parametry obrazovky jako takové se dle velikosti lišit nebudou (plus jsou stejné jako u Galaxy Book 3 Pro 360). Menší model ale bude výrazně lehčí, a to skoro o 400 gramů.

Dalším rozdílem je klávesnice – 14palcový model má klávesnici typu Island s podsvícením, zatímco onen 16palcový bude vybaven klávesnicí Island se třemi řadami a numerickou částí (podsvícení ale opět nechybí). Mimo jiné i kapacita baterie, kterou opět lze nabíjet pomocí USB-C, hraje ve prospěch 16palcového modelu.

Obě zařízení budou vybavena procesorem Intel Core i7/i5 13. generace a grafickou kartou Intel Iris Xe. Paměťové konfigurace zůstávají stejné jako u předešlého kousku – RAM tedy může být až 32GB a na interní úložiště se v případě nejlepšího modelu vleze až 1 TB dat.