Konečně jsme se dočkali. Společnost Samsung dnes v rámci prezentace Galaxy Unpacked odhalila trojici diskutovaných vlajkových telefonů Galaxy S23, po nichž mnoho fanoušků dychtilo posledních několik měsíců. Sestava je složena ze tří modelů – Galaxy S23, Galaxy S23+ a Galaxy S23 Ultra, a nyní po měsících čekání známe jejich oficiální parametry i ceny v České republice. Na náš trh dorazí některé modely už 6. února, jiné až 17. února.

U celé trojice Samsung vyzdvihuje špičkovou fotografickou techniku, díky níž budou moci uživatelé pořizovat noční videa v „dosud nevídané kvalitě“, výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 2 ve speciální edici pro telefony Galaxy S23 nebo podporu bezdrátového nabíjení. Nejvyšší model se navíc chlubí integrovaným dotykovým perem S Pen.

GALAXY S23 ULTRA

Začněme tedy u nejdražšího modelu, protože ten bývá zpravidla nejzajímavější, což mimo jiné platí i tentokrát. Samsung slibuje fenomenální fotografie a videa díky kamerové výbavě, která si údajně poradí za prakticky jakýchkoli světelných podmínek. S tím se pojí i vylepšené funkce pro noční fotografování. Finální snímky navíc budou ještě hezčí díky algoritmům umělé inteligence.

Co se týče kamer samotných, Galaxy S23 Ultra disponuje 200Mpx snímačem, který doprovodí 12Mpix ultra širokoúhlý fotoaparát, dvojice teleobjektivů s 10Mpx rozlišením a 12Mpx přední kamera. Mezi hlavní lákadla patří třeba duální optický stabilizátor obrazu nebo schopnost nahrávat videa v rozlišení 8K při 30 snímcích za sekundu.

Pod kapotou telefonu najdeme zmíněný čipset Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy, jenž zvyšuje výkon procesoru o cirka 30 % oproti předchůdci. To navíc platí pro celou řadu Galaxy S23, ne pouze pro nejvyšší model. Herní zážitky budou parádní i díky 41% nárůstu ve výkonu GPU a podpoře ray-tracingu. Zvětšit se měla i chladicí komora, jíž rovněž disponují všechny kousky z nově odhalené řady. Co se hardwarové výbavy dále týče, Galaxy S23 Ultra pod svou kapotou dále schovává 5000mAh baterii s podporou 45W nabíjení.

Plný potenciál výše zmíněných komponent budeme moci využít díky 6,8palcovému QHD+ displeji, jenž využívá technologii Dynamic AMOLED 2X a chlubí se 120Hz obnovovací frekvencí. Oproti munulé řadě není tolik zakřiven do okrajů. Příjemnou zprávou je i stupeň krytí IP68, jenž zajišťuje odolnost vůči prachu a ochranu proti sladké vodě do hloubky 1,5 metru po dobu maximálně 30 minut.

A nyní k jednotlivým cenovým variantám. Jak se potvrdilo, Samsung z nabídky vyškrtl 128GB model a začíná se tedy na 256 GB. Galaxy S23 bude k dostání v černé, krémové, zelené a fialové barvě, jeho doporučená cena přitom činí 34 999 Kč (8 GB RAM a 256 GB místa). Za 12 GB RAM a 512GB úložiště si zaplatíme 39 499 Kč a nejlepší model s 12 GB operační pamětí a 1 TB místa je naceněn na 44 999 Kč.

GALAXY S23+

Telefon Galaxy S23+ je menším a levnějším bráchou předešlého modelu. Jeho obrazovka je úhlopříčně dlouhá pouze 6,6 palce a pracuje s rozlišením FHD+. Obnovovací frekvence ale zůstala na 120 Hz a použita je stejná panelová technologie, tedy Dynamic AMOLED 2X.

Uvnitř telefonu opět najdeme speciální variantu čipsetu Snapdragon 8 Gen 2, nicméně kapacita baterie se snížila na 4 700 mAh. Opět ji ale lze nabíjet až 45W výkonem a Samsung přitom slibuje, že se do 65 % zvládne nabít za přibližně půl hodiny.

Zadní strana telefonu je tentokrát osazená pouze trojicí fotoaparátů, ten hlavní je přitom 50Mpx. Znovu jej doprovází 12Mpx ultra širokoúhlá kamera a 10Mpx teleobjektiv. V displeji pak rovněž najdeme 12Mpx selfie kameru.

Galaxy S23+ se bude prodávat ve stejných barevných konfiguracích jako Galaxy S23 Ultra. Jeho nejlevnější model bude začínat na 29 999 korunách (opět jde o doporučenou cenu) a za tuto částku zájemci obdrží 8 GB RAM a 256 GB místa. Pro zvýšení kapacity úložiště na 512 GB bude nutné zaplatit za vyšší model s doporučenou cenou 32 999 Kč.

GALAXY S23

Nejmenším a nejlevnějším modelem z celé trojice je Galaxy S23. Vhodný bude pro uživatele, kteří chtějí ne úplně drahé zařízení s parádním výkonem, slušným displejem a proprietárními funkcemi, co se týče fotoaparátů.

Obrazovka tohoto kousku měří úhlopříčně 6,1 palce a dalšími specifikacemi se od displeje Galaxy S23+ nikterak neliší. Stejně jsou na tom i fotoaparáty, a to jak ty zadní, tak i onen přední. Výrazné zhoršení však lze zaznamenat v případě baterie, jejíž kapacita jednak činí pouze 3 900 mAh, ale navíc ji nelze nabíjet rychleji než 25W výkonem. Stupeň krytí IP68 naštěstí zůstal (a to i v případě Galaxy S23+).

Úložiště telefonu Samsung Galaxy S23 bude tentokrát začínat na 128 GB, kapacita operační paměti už pod 8 GB naštěstí neklesla. Nejlevnější model bude k dostání za doporučenou cenu 23 499 Kč, zatímco varianta s 256GB úložištěm vyjde na 24 999 Kč. Barevné varianty se ani nyní nezměnily.

SPECIÁLNÍ AKCE

Samsung navíc vyhlásil i speciální akci, v rámci níž je možné pořídit telefon s vyšší kapacitou úložiště za cenu modelu s nižší kapacitou. Nabídka bude probíhat od 1. února do 16. února (včetně).