Mnohým z vás jistě neunikla partnerství výrobců grafických karet s rakouskou společností Noctua, která se specializuje na vývoj tichých a účinných větráčků pro PC sestavy. Nejvýraznější spolupráci navázal ASUS, jenž do odstínů hnědé či béžové naposledy zbarvil grafiku GeForce RTX 4080. Rovněž to není tak dlouho, co grafické karty vytvořené ve spolupráci s Noctuou uvedl japonský výrobce Sycom.

Pokud si ale s RTX 4080 nebo levnějšími Ada Lovelace kartami od Nvidie nevystačíte, můžete sáhnout ještě po vlajkovém modelu RTX 4090. Ten už ale nelze sehnat v jakémkoliv provedení s větráčky od firmy Noctua. S tímto problémem se však ukázkově popral uživatel Redditu vystupující pod jménem zaME19.

Nadšenec upravil svou RTX 4090 od výrobce Inno3D a osadil ji třemi větráky Noctua NF-A9. Na vytvoření plastového exteriéru karty použil 3D tiskárnu – musel být přesně kompatibilní s původním PCB a chladičem. A nejenže karta vypadá v počítači, kde se evidentně nachází i další Noctua komponenty, velice pěkně, ale také díky DIY chladicímu systému lépe plní představu uživatele po funkční stránce.

„S výsledky jsem opravdu spokojen, teploty jsou asi o 8 stupňů nižší a karta běží mnohem tišeji,“ uvedl zaME19 ve svém příspěvku.

Jak poznamenal server Wccftech, pokusy o vytvoření RTX 4090 s větráčky společnosti Noctua šlo zaznamenat už dříve. Už před osmi měsíci vytvořil podobnou kartu uživatel se jménem RikkuVR, jenž si také pochvaloval následný tichý chod grafiky. Jeho původní příspěvek je dostupný pod tímto odkazem, obrázky si můžete prohlédnout níže.