Pamatujete si ještě na letošní technologický veletrh CES 2023, kde byla představená speciální edice grafické karty Nvidia GeForce RTX 4080? Tchajwanský technologický gigant ASUS se letos znovu spojil s rakouským expertem přes chladicí systémy Noctua a začátkem roku ohlásili novou grafiku, která nyní konečně vychází. Cenou vás ale nepotěší.

Ačkoliv recenze ukázaly, že nová generace grafických karet od Nvidie má vysoce slušné chlazení i ve Founders edici, ASUS a Noctua se rozhodly posunout tento parametry na ještě vyšší úroveň. Chladič RTX 4080 byl proto kompletně přepracován, designéři přidali odpařovací komoru a změnili rozložení tepelných trubic, a karta byla následně vybavena dvojicí 120mm větráčků Noctua NF-A12x25. Ve finále je nám tedy slibováno, že chlazení dosahuje daleko lepších výsledků než u modelu ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080.

Aby nás o tomto tvrzení výrobci přesvědčili, připravili si řadu grafů, z nichž je patrné, že Noctua model dokáže pracovat s nižším počtem otáček za sekundu u větráčků, ale přitom dosahuje zhruba stejných teplot jako TUF varianta. Menší hodnota RPM však má za následek daleko slabší hluk, což je rozhodně pozitivní věc, na které si jistě řada uživatelů potrpí. Souhrnně lze říci, že Noctua model poskytuje o přibližně 15–17 dB(A) nižší hladinu hluku při střední až vysoké zátěži, při nižších otáčkách je to pak kolem 5 dB(A).

Stejně jako spousta dalších high-end modelů grafických karet nabízí i GeForce RTX 4080 Noctua Edition dva BIOSy, mezi nimiž lze snadno přepínat. První profil je určen pro dosažení co nejnižších teplot, zatímco ten druhý se bude hodit ve chvíli, kdy si budete přát maximální klid. Pokud se ale někdy dostane teplota GPU pod 50 °C, větráčky se zastaví nehledě na režim.

Pakliže patříte mezi naprosté nadšence dívající se po nejvyšším výkonu za slušných teplot a tichém chodu, kterým nevadí grafická karta v hnědé a béžové barvě, mohli byste mít o Noctua edici RTX 4080 zájem. Jediným potenciálně odrazujícím faktorem je cena, která převyšuje i americkou doporučenou cenu daleko silnější karty RTX 4090. V USA totiž Noctua edice vyjde na 1 650 dolarů a v zemích EU na 1 699 eur, což je zhruba 40 750 korun v přepočtu.