Daň při převozu zboží do Číny je vysoká, a tak se někteří pokouší se těmto poplatkům vyhnout. Jen před několika dny čínští celníci zadrželi 5840 grafických karet Radeon v hodnotě kolem čtyřiceti pěti milionů korun. Nepašují se ale jen produkty AMD.

Teď si celníci u jednoho z příchozích všimli zvláštního způsobu chůze, a tak jej prověřili. Na sobě měl páskou přilepeno asi 160 procesorů z dílen Intelu a k tomu ještě 16 ohebných telefonů. Procesory samotné byly z řad dvou nejnovějších generací, jedenácté a dvanácté.

Legální je s sebou nést zboží jen pro vlastní potřebu, muže tak nejspíš čeká pobyt za mřížemi. Nejvíce z pašovaných procesorů dělaly ty z řady i5, po kterých je zjevně i v Číně velký zájem. Výrobce ani modely ohebných telefonů neznáme.

Procesory AMD nejsou mezi těmito pašeráky tak populární, jejich piny totiž mohou při nešetrném zacházení upadnout a šetrné zacházení je asi to poslední, co dokážete se sto padesáti procesory na těle zajistit. To by se ale mohlo změnit s novým soketem AMD, který by i u něj mohl vystupující piny přenést na desku.

Ani tento muž ale nepřekonal rekord z roku 2021, kdy se jiný člověk pokoušel do Číny propašovat 304 procesorů přilepených na těle. Ty ale byly v porovnání s těmi novými od Intelu o něco menší. Zaručeně tak nejde o první a nejspíš ani o poslední podobný případ.