„Twitter má obrovský potenciál, já ho naplním,“ prohlásil ještě před několika měsíci americký miliardář a nejbohatší muž světa Elon Musk. Jeho dlouho budovaná image zachránce světa a futuristy teď ale utrpí. S koupí Twitteru si to totiž rozmyslel.

Původní dohoda všechny akcie společnosti, které Musk zatím nevlastní, nacenila dohromady na 43,4 miliardy dolarů, v přepočtu tedy přes jeden bilion korun. Na jednu akcii to konkrétně bylo 54,20 dolaru. Cena akcie ale od té doby klesla na 36,81 dolaru.

Právě pokles hodnoty společnosti je nejspíš tím hlavním důvodem, který Muska k vycouvání motivoval. Jako legitimní důvod to ale nejspíš stačit nebude. Musk tak prostřednictvím svých právníků argumentuje tím, že mu Twitter neposkytl transparentní data o podílu botů na platformě.

Hodí se ještě dodat, že Musk v jednom z rozhovorů, kde o koupi sociální sítě mluvil, prohlásil, že ho ekonomika jeho rozhodnutí vůbec nezajímá. Přesto je to právě ekonomická stránka, která ho teď od koupě odrazuje.

Dále se mu nelíbí změny v personálním obsazení společnosti, které po jeho nabídce nastaly. Twitter ho ale od dohody jenom tak odejít nenechá. Koupi tak brzy bude řešit soud, který rozhodne, zda si nakonec Musk přeci jenom bude muset platformu koupit.

Ano, je pravda, že Muskovi rozhodně nevadí dělat hodně drahé vtipy. Přeci jen je to on, který do vesmíru „z legrace“ poslal Teslu. Když ale mluvil o lepší budoucnosti lidstva, kterou má Twitter zajistit, jako vtip to rozhodně neznělo.