Věřím, že většina z vás zaznamenala po vydání grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090 velice rozebíranou kauzu, která se týkala tavících se napájecích konektorů a kabelů. Ačkoliv bylo dokázáno, že určitý podíl na chybě má i sama Nvidia, firma neustále tvrdila, že si za to vlastně mohou sami spotřebitelé, kteří kabel pořádně nedocvakli.

Testy posléze odhalily, že občas není vůbec složité přehlédnout nedostatečné připojení kabelu do konektoru. Energie se v těchto případech rozkládala nerovnoměrně, což ve finále vyvolávalo vyšší teploty na určitých místech. Aby k této zbytečné uživatelské chybě nedocházelo a grafické karty tak nebyly ohroženy, rozhodla se společnost MSI vytvořit užitečnou vychytávku.

Známé jméno na trhu s herním hardwarem začalo ke svým zdrojům ATX 3.0 přidávat úplně normální kabely se stejnými parametry, ale žlutým koncem, jenž je krásně výrazný, a tudíž si uživatelé snáz všimnou, že kabel zapojili na určitém místě pouze částečně.

Server WCCFTECH, ke kterému se kabely dostaly, uvádí, že je kabel správně zasunut pouze tehdy, kdy žlutá část zcela zmizí. Jednoduché, ale přesto účinné řešení demonstrovala také redakce portálu PCWorld a na ukázku se můžete podívat níže.

S dalším elegantním řešením možná přijde v budoucnu ASUS, který má aktuálně ve fázi konceptu grafickou kartu GeForce RTX 4070, jež nevyžaduje žádné napájecí konektory. Samostatně jsme vás o ní informovali zde.