Americká společnost Motorola slaví pětadevadesáté výročí. Dnes je známá především díky svým smartphonům, již si získávají čím dál více příznivcům pro slušný poměr mezi úrovní výbavy a cenou, avšak kdysi stála u řady významných událostí technologického průmyslu.

Co mnozí z vás nejspíš nevěděli, je, že Motorola umožnila přenos legendární věty „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo“, kterou v roce 1969 pronesl americký astronaut Neil Armstrong poté, co jako vůbec první člověk vstoupil na měsíční povrch, kam se dostal v rámci mise Apollo 11. Motorola tehdy totiž zajišťovala komunikaci mezi Zemí a Měsícem.

Jen několik let nato byl uskutečněn první hovor mobilním telefonem, za nímž stál někdejší viceprezident a ředitel výzkumu a vývoje ve společnosti Motorola Martin Cooper. Se zařízením o velikosti cihly tehdy ze 6. manhattanské avenue zavolal jednomu z mužů, který se rovněž pokoušel o vytvoření podobného zařízení. Právě Cooper tak prakticky položil základ i dnešním smartphonům, bez kterých se většina z nás téměř neobejde.

Motorola se ale chlubí také dalšími významnými milníky. Počátkem roku 2000 byl kupříkladu zrozen model Razr V3, tehdy ještě tlačítkový skládací telefon. Ten byl na rozdíl od Motoroly StarTac, která je považována za vůbec první „véčko“, vybaven displejem.

Americký průkopník v komunikačním průmyslu se může také pyšnit prvenstvím ve zpřístupnění standardu 5G připojení – model Moto Z3 v kombinaci se zařízením Moto Mod se stal prvním komerčně dostupným smartphonem, který tuto bezdrátovou technologii s vyššími rychlostmi stahování podporoval.

Motorola rovněž zmiňuje desetileté výročí své řady Moto G, která se neustále rozšiřuje o nové telefony. U nás na webu jste si naposledy mohli přečíst článek o Motorola G54 5G POWER EDITION.

„Ačkoli je společnost Motorola hrdá na svou historii, zároveň se soustředí na současnost a hledí do budoucnosti. Tato perspektiva se vyplatila, protože společnost Motorola zaznamenala růst na všech trzích po celém světě, zejména v oblasti prémiové rodiny a B2B, včetně služeb, řešení a jedinečných zařízení v podnikové edici, jako je Lenovo ThinkPhone by Motorola,“ píše společnost v tiskové zprávě.