Nvidia již vydala trojici dražších modelů z nové generace grafických karet, s uváděním na trh dalších karet by mohla pokračovat už v dubnu. AMD zatím stihlo dodat pouze dvojici vlajkových desktopových GPU, plus stejně jako Nvidia představilo na CES 2023 mobilní řadu. Kde jsou ale levnější modely Radeonů RX 7000 po upgrade stolních počítačů?

Z Číny nyní přichází nové informace, které pro mnohé zájemce nebudou zrovna pozitivní. Autor článku na tamním serveru MyDrivers je přesvědčen, že by se vydání modelů RX 7800, RX 7700 a RX 7600 mohlo zpozdit až do události 618. Tím je myšlen čínský svátek/festival nakupování, který bývá zahájen 18. června.

Od vydání dvojice modelů Radeon RX 7900 XT a XTX prakticky nebyly odhaleny žádné konkrétní informace o datu vydání či ceně levnějších grafických karet. Letos by se navíc mohla odehrát zcela jedinečná situace. Podle MyDrivers je totiž ve hře varianta, že AMD vydá zmíněnou trojici dostupnějších GPU najednou a jednotlivá uvedení na trh tak nebudou roztahaná napříč několika měsíci, jak tomu bývalo zvykem.

Jestliže uvedení karet opravdu nastane až po půlce června, jednalo by se ze strany AMD o poměrně riskantní krok. Pokud by ale zájemci byli ochotni ještě pár měsíců počkat a nepořídili by si podobně výkonný produkt od konkurenční Nvidie, teoreticky by to AMD mohlo dát čas doladit některé nedostatky a celý vývoj dotáhnout do konce.

U řady Radeon RX 7900 se přece jenom vyskytla řada komplikací, ať už jde o menší problémy, jako například zbytečně vysokou spotřebu při nenáročných aktivitách, nebo vážné přešlapy typu vadná odpařovací komora, což se podle analýzy německého redaktora Igora Walloska mohlo týkat klidně desetiny všech prodávaných modelů.

Od AMD se opět očekává, že bude mít na zelený tým meč v podobě lákavých cen. Nechme se ale překvapit.