Společnost Qualcomm, která se zabývá výrobou komponentů pro mobilní zařízení, připravuje SoC nové generace. Představení čipsetu označeného jako Snapdragon 8 Gen 2 bychom se měli dočkat už v listopadu v rámci velké konference. Od leakera známého jako Digital Chat Station se nyní prostřednictvím sociální sítě Weibo dozvídáme další informace o pokroku, který firma od posledně učinila.

Leaker spekuluje o tom, že bude Snapdragon 8 Gen 2 dostupný ve dvou variantách, ta lepší by přitom mohla nabídnout takty procesoru v rozmezí od 3,4 do 3,5 GHz. Jen pro srovnání – CPU současného vlajkového čipsetu běží na 3,2GHz frekvenci, šlo by tedy o poměrně velký nárůst. Podobné skoky bychom měli údajně očekávat i co se týče grafického čipu.

Lepší verzi chystaného čipsetu Snapdragon 8 Gen 2 zřejmě obdrží ty nejlepší smartphony jednotlivých společností, které chtějí uživatelům prostřednictvím svých produktů dodat co nejvyšší výkon. Kupříkladu Samsung by mohl výkonnější SoC využít pro nadcházející telefon Galaxy S23 Ultra, levnější modely pak bude pravděpodobně pohánět ona horší verze.

Qualcomm představil současné mobilní čipsety Snapdragon 8 Gen 1 už v prosinci minulého roku, letos v květnu pak byla ohlášena vylepšená verze Snapdragon 8+ Gen 1, jež pohání současné vlajkové telefony. V dnešní době se jedná o nejvýkonnější čipset na androidové scéně dle žebříčku benchmarkovacího softwaru AnTuTu.

Snapdragon 8+ Gen 1 dokáže porazit čip A15 od konkurenčního Applu, který se nachází nejen v iPhonech třinácté generace, ale také pohání iPhony 14 a 14 Plus. Špičkové modely z nové řady „jablečných“ telefonů (Pro a Pro Max) jsou vybaveny čipsetem Apple A16, který poskytl velký nárůst grafického výkonu. Pro Snapdragon 8 Gen 2 tak sice bude představovat jistou konkurenci, ale podle leakera by měl ve výsledku souboj prohrát.