Podle nedávno publikované zprávy ve zpravodajském portálu Financial Times se objevila závažná otázka týkající se kybernetické bezpečnosti. Miliony vojenských e-mailů, v nichž byly obsaženy citlivé informace, byly zaslány ze Spojených států amerických do Mali, země, která údajně udržuje spojenectví s Ruskem.

Příčina je přitom docela humorná. Odesílatelům se často stávalo, že místo armádní domény .MIL napsali .ML, což je koncovka, jež náleží právě státu Mali.

Tato skutečnost byla několik let opakovaně zmiňována nizozemským podnikatelem Johannesem Zuurbierem, který v Mali spravuje domény. Zuurbier zdůraznil, že během období trvající více než deset let přijímal e-maily s citlivými vojenskými informacemi. Hovořil také o tom, že od ledna tohoto roku zachytil přes 117 000 vojenských e-mailů, z nichž mnohé obsahovaly klíčové informace. Americkou vládu se údajně několikrát pokusil o problému informovat, ale nejspíš marně.

Avšak, Zuurbierův dohled nad těmito e-maily se blíží ke svému konci. Jeho desetiletá smlouva s Mali totiž brzy vyprší, což otevírá dveře pro místní úřady, aby získaly přístup k těmto e-mailům. Tento vývoj může vést k dalším bezpečnostním otázkám, vzhledem k tomu, že Rusko, které v uplynulém roce v Mali získalo své působiště, by mohlo teoreticky získat přístup k těmto informacím.

Podle mluvčího ministerstva obrany Spojených států Tima Gormana si však úřad tohoto problému je vědom. V e-mailu pro portál The Verge Gorman uvedl: ,,Ministerstvo obrany (DoD) je si tohoto problému vědomo a bere všechna neoprávněná zveřejnění kontrolovaných informací národní bezpečnosti nebo kontrolovaných neklasifikovaných informací vážně."

Gorman mimo jiné prohlásil, že aktuálně probíhá školení zaměstnanců ministerstva obrany a e-maily odeslané z domény .MIL do západoafrické země jsou blokovány a odesílatel je vždy upozorněn.